Yapay zekanın hızla yaygınlaşması, yüksek enerji tüketimi ve buna bağlı karbon emisyonları nedeniyle önemli çevresel endişelere yol açtı. Büyük yapay zeka modellerini eğitmek önemli miktarda hesaplama gücü gerektiriyor ve bu da elektrik tüketiminin ve sera gazı emisyonlarının artmasına yol açıyor. Ancak yeni bir girişim, veri merkezlerinin çözümün bir parçası olabileceğini düşünüyor. Bunun için girişim, veri merkezi koşullarında daha verimli çalışabilen AI tasarımlı bir malzeme kullanmayı planlıyor. Orbital Materials, pilotunu İngiltere’deki Civo tarafından işletilen bir veri merkezinde test edecek.
Veri merkezlerinde karbon yakalama
Doğrudan hava yakalama, yani havayı “sorbent” adı verilen maddelerle filtreleme yöntemi, maliyeti yakalanan karbonun tonu başına 1.000 dolara kadar çıkabilen maliyetli bir teknik. Orbital’in kurucu ortağı ve CEO’su Jonathan Godwin, ilk testlerin İngiltere’deki tesiste maliyetin ton başına yaklaşık 200 dolara düşebileceğini gösterdiğini söyledi. Godwin, Semafor’a “Bu beklediğimizden düşük” dedi. Anahtarın, geleneksel sorbentlerden farklı sıcaklıklarda çalışan ve bu sayede veri merkezlerinin ısı yoğun ortamına daha uygun hale gelen mor bir toz olan yeni bir molekül olduğunu söyledi.
Godwin: “Yapay zekayı kullanma yeteneğimizin ve olağanüstü bir kimya ekibinin bir araya gelmesi, sorbentler üzerinde herkesten çok daha fazla yenilik yapmamızı sağlıyor” dedi. Karbon yakalama işlemi sırasında, fanlar havayı çeker ve karbondioksiti hapseden bir sorbent malzemeden geçirir. Sorbent ısıtıldığında, büyük tanklarda toplanan ve depolama alanlarına taşınan karbondioksiti serbest bırakır.
Orbital, bu sistemi doğrudan veri merkezlerine konuşlandırılabilen taşınabilir nakliye konteynerlerinde barındırıyor. Doğrudan havayı yakalama fikri yıllardır ortalıkta dolaşıyor. Ancak, veri merkezleri sıcak hava yayarken, geleneksel sorbentler soğuk hava gerektirdiğinden bu fikir hiçbir zaman gerçekleşmedi.
Bu zorluğun üstesinden gelmek için Orbital, daha yüksek sıcaklıklarda karbonu daha verimli bir şekilde emebilen bir molekül tasarlamak için tescilli AI modeline yöneldi. Ortaya çıkan malzeme (mor bir toz) daha sonra şirketin laboratuvarında test edildi. Girişim şimdi bunu ilk ticari ürünü olarak pazarlıyor.