Zenium, veri merkezlerinde dış kaynak kullanımına yönelik İngiltere ve Türkiye’de “Modernizasyon Motivasyonu” adlı önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Bu çalışmaya göre, değişen iş koşullarına ayak uydurabilmek için yeni teknolojileri benimseme, sürekli evrimleşme ve veri merkezi altyapı optimizasyonu konusunda veri merkezleri üzerindeki baskı gittikçe artıyor. Bu durum şirketlerin yüzde 70’inin genel BT bütçelerinin bir kısmını modernizasyona yönelik girişimlere ayırmasına sebep oluyor. Buna karşılık araştırmaya katılan yöneticilerin yalnızca yüzde 21’i, oluşacak ihtiyaca göre bu konudaki bütçelerini artırabileceklerini söylüyor.
Depolama ve bilişim kaynaklarına yönelik ihtiyacı en iyi şekilde karşılayabilme endişesi, bu sorunlara çözüm olarak dış kaynak kullanımını öne çıkarıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 51’i veri merkezi ihtiyaçlarını dış kaynak kullanarak çözmeleri durumunda, BT altyapılarının büyük ölçüde gelişeceğini düşündüklerini söylüyor.
Bu konuda bütçe ayıran şirketlerin ise yalnızca yüzde 24’ü özellikle veri merkezi modernizasyonu için fon ayırdıklarını belirtiyor. Çoğu şirket (yüzde 56) bütçelerinin yüzde 30’u veya daha azını bu amaca ayırırken, yüzde 22’lik düşük bir kesim ise bütçelerinin yüzde 10’dan azını bu doğrultuda kullanmak için ayırdıklarını söylüyor. Ancak katılımcıların yüzde 16’sı bu konuda olumsuz yanıt verip, veri merkezi bütçelerini “muhtemelen artırmayacaklarını” söylüyor. Yüzde 2’lik kesim ise bugünkü altyapılarının gelecekte oluşacak iş ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceğini açıkça söylüyor.
Raporda ortaya çıkan ilginç sonuçlardan biri de, ölçekleme ve modernizasyon konusunda dış kaynak kullanımının potansiyel bir çözüm olarak görülmesi ve bu konuda duyulan güvenin hayli yüksek olması. Araştırmaya katılan kıdemli BT profesyonellerinin yüzde 94’ü veri merkezi gereksinimlerinin dış kaynak kullanılarak çözülmesinin, şirketlerinin BT altyapısını belli bir seviyeye kadar iyileştireceğini düşünüyor. Yüzde 13’ü radikal bir iyileşme beklerken, yüzde 51’lik kesim de iyileşmenin yüksek bir seviyede olacağını düşünüyor. Halihazırda dış kaynak kullanan şirketler (yüzde 99), dış kaynak kullanımının bir şirketin BT altyapısını bir dereceye kadar geliştireceğini düşünürken, dışkaynak kullanmayan şirketlerde bu oran daha düşük (yüzde 79). Bu sonuçlar, işletmelerin büyük çoğunluğunda kısa ve uzun vadede veri merkezi sorunlarına “test edilip onaylanmış” bir çözüm olarak dışkaynak kullanımının gösterildiğini ortaya koyuyor.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Zenium Technology Partners CEO’su Franek Sodzawiczny, “Dışkaynak kullanımının birçok altyapı sorununa maliyet odaklı bir çözüm olarak görülmesi sürpriz değil. Ancak BT profesyonellerinin üzerindeki iş yönetiminin gerektirdiği çevikliği sağlama baskısı arttıkça, dış kaynaklı veri merkezi servisi sağlayıcılarının da rekabette öne çıkmak için çalışması gerekiyor. Günümüzde temel hizmetlere ve taktiklere odaklanmak artık yeterli görülmüyor. Müşteriler dijital ekonominin şart kıldığı dönüşümü sağlamak adına alanındaki liderlerden fikir almak, yeni teknolojilere ve gelişmiş mantıksal analizlere erişim sağlamak istiyor” diyor.
Dış kaynak analiz şirketi HfS Research ve KPMG tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “2014 Dış Kaynak Hizmet Sağlayıcıların Durumu” adlı araştırmaya göre müşteriler, servis sağlayıcıların önümüzdeki iki yıl içinde işleyişlerinin standardizasyonu, otomasyonu ve dönüşümüne yardımcı olmalarını bekliyor. Aksi takdirde dış kaynak servis sağlayıcıları, müşterilerini kaybedebilir.