Yeni nesil veri merkezi projesi, atık ısıyı yosun bazlı biyoyakıta dönüştürüyor. Peki bu yeşil veri depolamanın geleceği bu olabilir mi? Bir Fransız veri merkezi şirketi, ürettiği aşırı ısının bir kısmını, daha sonra diğer veri merkezlerine güç sağlamak ve biyolojik ürünler oluşturmak için kullanılabilecek algleri yetiştirmek için kullanmanın yeni bir yolunu buldu.
Veri merkezi atık ısı dönüşümü ile yakıt üretiyor
Bir veri merkezindeki sunucu raflarından üretilen ısı, sektör için büyüyen bir sorun. Operatörler donanımın optimum sıcaklıkta çalışmasını sağlamak için pahalı soğutma kullanmak zorunda kalıyor. Bu hem maliyetli hem de gezegen için kötü bir etki yaratıyor. Sonuç olarak veri merkezi şirketleri bu ısıyı kullanmanın daha iyi yollarını bulmaya çalışıyor.
Paris merkezli veri merkezi grubu Data4, Paris’in güneyindeki Essonne bölgesindeki veri merkezinin ürettiği ısının bir kısmını yeniden kullanmak için Paris-Saclay Üniversitesi ile türünün ilk örneği olan bir deney üzerinde çalıştığını söyledi.
Data4, projenin biyokütle, yapay zeka, fizik, kimya ve ekonomi alanlarında becerilere sahip bir ekibin yanı sıra akademisyenler, Blue Planet Ecosystems girişimi ve grubun Marcoussis tesisindeki Data4 ekipleri tarafından yürütüleceğini söyledi. Data4 bir blog yazısında: “Dijital teknolojinin katlanarak büyümesi ve veri merkezlerinde depolanan veri miktarı (dünya çapında +%35/yıl) ile karşı karşıya kalan sektördeki oyuncuların çevresel çabaları bu zorluğa eşit olmalı. Bu yeni Ar-Ge projesi, veri merkezleri tarafından üretilen ısının yeniden kullanılmasına yönelik stratejik zorluğa bir yanıttı” dedi.
Bu ısının kaybolmasını önlemek için şu anda bir dizi yeniden kullanım seçeneği araştırılmakta. Birçok veri merkezinin seçtiği seçenek aşırı ısıyı yakındaki evleri ısıtmak için kullanmak. Ancak Data4’e göre bu seçenek üretilen ısının yalnızca yüzde 20’sinden yararlanıyor. Firma, yosun yetiştirmek için yakalanan CO2’yi kullanarak doğal fotosentez mekanizmalarını yeniden üretmek için atık ısıyı yeniden kullanmayı planladığını söyledi. Bu daha sonra “yeni döngüsel enerji kaynakları” geliştirmek için biyokütle olarak geri dönüştürülecek ve diğer endüstriler için biyoürünlerin üretiminde yeniden kullanılacak. Uzun vadede bu fazla biyoürünler aynı zamanda örneğin kozmetik veya tarım endüstrilerine malzeme sağlamak için de kullanılabilir.