Şirketlerin son çeyrek raporlarının açıklanmasıyla ortaya çıkan mali tablo, bir zamanlar altından bile değerli olan petrolün tahtını veriye bıraktığını ortaya koydu.
Mali raporlara göre, Dünyanın tepesinde oturan sadece birkaç teknoloji şirketinin son çeyrekteki toplam karları 25 milyar doları geçti. Öyle ki, bir zamanlar enerji ve petrol şirketlerinin yer aldığı dünyanın en değerli, en zengin, en çok para kazanan şirketlerinin tahtında artık Apple, Amazon, Google, Facebook, Microsoft, Oracle gibi teknoloji şirketleri oturuyor.
Son çeyrek raporlarına göre, şu anda ABD’de online olarak harcanan her doların yarısını Amazon’da yapılan satışlara harcanıyor. Yine ABD’de dijital reklamcılığa akıtılan on milyarlarca dolar bütçenin neredeyse tamamı Google ve Facebook arasında paylaşılıyor.
Büyük veri büyük para demek
Tüm bu başarının ardında ise büyük veri teknolojisi yatıyor. Dev teknoloji şirketleri, kullanıcılarından onlara akan veriyi doğru analiz ederek, doğru kişiye doğru ürünü satmak veya doğru reklamı göstermek gibi politikalarla giderek daha büyük kazançlar sağlıyorlar.
Öte yandan bu büyük kazançlar aynı zamanda tekelcilik endişelerini de beraberinde getiriyor. Offline dünyanın şartlarına göre hazırlanmış eski anti-tekel yasaları bugünün dünyasındaki dev online pazarların ihtiyaçlarına cevap veremiyor. ABD’nin dev teknoloji şirketleri, tüm dünyada rakiplerini kolayca ezecek bir boyuta ulaştığı için, yerel teknoloji şirketlerinin online dünyada var olabilmesi giderek zorlaşıyor. Avrupa Birliği bu sonucun önüne geçebilmek için Google gibi dev ABD şirketlerinin haksız rekabetini önleme amacıyla sürekli yeni kararlar alsa da çabaları çok tatminkar sonuçlar doğurmuyor. Veriler, dev şirketlerin sunucularına aktıkça, para da onların kasasına giriyor.
GM’den daha değerli butik otomobil üreticisi: TESLA
Bu konuda en ilginç örneklerden biri de Tesla. Son çeyrekte sadece 25 bin adet otomobil satabilen Tesla, her yıl yüz binlerce otomobil satan dev otomobil firmalarından daha değerli bir şirket olarak konumunu koruyor. Bu başarının arkasında ise piyasadaki Tesla otomobillerinden şirketin sunucularına akan veri var. Tesla bu veriyi kullanarak, hangi müşterisinin hangi saatte hangi yoldan geçtiğini, nerede oturduğunu, nasıl vakit geçirdiğini, hangi restoranlara, mağazalara uğradığını ve daha başka sayısız veriyi görerek, bu verileri paraya dönüştüren pazarlama kampanyaları için kullanabiliyor. Böylece dün kurulmuş olan Tesla, sadece otomobil satan dev ve köklü otomobil üreticisi GM’den çok daha değerli bir şirket konumuna yükselebiliyor.
Bu gerçeğin farkında olan tüm şirketler şimdi ürünlerine internet bağlantılı uygulamalar ekleyerek, verilerin kendi sunucularına akması için harekete geçtiler. Yakında aldığımız ekmeğin bile internete veri yüklemeye kalkıştığı bir dünya ile karşılaşırsak hiç şaşırmayacağız çünkü artık veri petrolden de altından da daha değerli bir kaynağa dönüşmüş durumda.