Techinside Google News
Techinside Google News

Uzmanlar, basit asistanların otonom araçlardan daha güvenli olduğunu düşünüyor!

Otonom araç üreticileri, sürücüsüz araçların trafikle ilgili ölümleri neredeyse tamamen ortadan kaldıracağı bir gelecek vaat ediyor, ancak durum bu kadar basit olmayabilir.
- Advertisement -

Yol güvenliğini artırmanın çözümünün zaten var olduğunu savunan uzmanlarla yapılan bir görüşmede; uzmanlar, otomatik acil frenleme, şerit takip asistanı ve kör nokta izleme gibi gelişmiş sürücü yardım sistemlerinin (ADAS) bu konuda önemli adımlar attığını belirtiyor. Sigorta Enstitüsü’nün (IIHS) verileri de bu görüşü destekliyor. Yapılan son araştırmalar, bu tür sürücü yardım teknolojileriyle donatılmış araçlarda kazaların azaldığını ortaya koyuyor.

Örneğin, otomatik acil frenleme (AEB) sistemi, yolun radar ve kameralarla taranmasıyla başlıyor. Ardından, sürücünün potansiyel tehlikelere tepki verip vermediği kontrol ediliyor. Eğer sürücü tepki vermezse, AEB sistemi otomatik olarak fren yaparak çarpışmayı önlüyor. Bu sistemin arka çarpışmaları yüzde 50 oranında azalttığı tespit edildi.

Otonom araçlar, beklenenin tersi yönde cevap veriyor!

Kıdemli Araştırmacı David Kidd, Tesla’nın Autopilot’u ve GM’in Super Cruise’ı gibi daha fazla otonomi sunan sistemlerin ise tam tersi bir etki yapabileceğini söylüyor.

Bu sistemlerin, sürücülere sahte bir güven hissi vererek zamanla tehlikeli bir şekilde dikkatsizleşmelerine yol açabileceği belirtiliyor. Tesla, Autopilot’un güvenliğini vurgulamak için kaza başına kat edilen mesafeleri öne sürse de, sürücüsüz araçlarla ilgili ölümcül kazalar yaşanmaya devam ediyor ve federal soruşturmaları tetikliyor. Örneğin, bir Cruise sürücüsüz taksinin, başka bir araç tarafından çarpılan bir yayayı ezmesi ve durması, şirketin izninin askıya alınmasına neden oldu. Kidd, “Güvenlik konusunda herhangi bir iyileşme görmüyoruz” diyor ve bu, sistemlerin sunduğu tek faydanın rahatlık olduğunu iddia ediyor.

Euro NCAP Direktörü Richard Schram ise, araçlarında sürücüsüz teknoloji satan üreticilerin, araçlarının gerçek yeteneklerini gizlediğini öne sürüyor.

Ancak, otomasyonu tamamen reddetmek de akıllıca bir hareket olmayabilir. Bu teknolojilerin çoğu nispeten yeni ve diğer sistemler gibi güvenlik etkilerini tam olarak değerlendirebilmek için daha fazla yol kat etmesi gerekiyor.

Bu durumu daha da karmaşık hale getiren şey ise mevcut verilerin kafa karıştırıcı ve çelişkili olması. NHTSA, dikkat dağınıklığı risklerini kabul etse de, Level 2 sistemlerinin kazaları artırdığına dair kesin bir bağlantı kurmuş değil.

Bununla birlikte, yakın zamanda yapılan bir Nature çalışması, sürücüsüz araçların, belirli koşullar hariç, genellikle insanlardan daha düşük kaza oranlarına sahip olduğunu öne sürüyor. Ancak, NHTSA verilerinin ayrı bir analizi, Level 2 donanımlı araçlarla ilgili kazaların arttığını gösteriyor. Dolayısıyla, otonom araçların güvenliği konusunda bir fikir birliği oluşmuş değil.

Otonom sürüş güvenliği etrafındaki tartışmalara rağmen, NHTSA, kazaları azaltma konusunda güçlü bir sicili olan AEB gibi sistemleri 2029’a kadar tüm ticari olmayan araçlar için zorunlu hale getirmeyi planlıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir