Geçtiğimiz haftalarda Wall Setreet Journal’da yayınlanan bir makaleye göre Google dünyanın farklı bölgelerine internet yayını yapabilmek için bir uydu filosu kurmayı planlıyor ve bunun içinde bir milyar dolarlık büyüklüğünde bütçe ayırmış durumda.
Belirtildiğine göre projede, öncelikli olarak 180 adet küçük ama yüksek kapasiteli uydunun, normal uydu yüksekliğinden çok daha düşük bir mesafede dünyaya yörüngesine yerleştirilmesi planlanıyor . Bu uydular kablosuz iletişim vasıtası ile çok uzak bölgere kadar interneti ulaştıracak. Konu ile ilgili çok fazla detaylı bilgi yok. Ancak WSJ raporuna göre eğer proje beklenen performansta olursa uyduların iki katına çıkarılacak.
Bu proje Google’ın ilk uzaktan erişilebilen internet projesi değil. Geçtiğimiz yıl “Loon” adında bir proje ile Google 30 balonu Yeni Zelanda’da gök yüzüne bırakmış ve internet bağlantısı olmayan bölgelerde internet imkanı sağlamıştı. Bu henüz onaylanmamış uydu projesi “Loon” projesinin bir uzantısı olabilir.
Loon projesinin ikinci adımı olarak planlanan uydu projesi için mi yapıldı?
Google ayrıca yakın zamanda yüksek mesafelerde güneş enerjisi ile beş yıla kadar havada kalabilen İHA (İnsansız Hava Aracı) üreticisi Titan Aerospace firmasını da satın aldı. Bu satın alma şu soruyu akla getirdi; “Loon projesinin ikinci adımı olarak planlanan uydu projesi için mi yapıldı?”
Uzaydan internet sadece Google’ın gündeminde olan bir konu da değil. Facebook’a ait olan Connectivity Lab’ın İHA araçları ile internet dağıtması ile ilgili haberler internette yoğun bir şekilde dolaşıyor. Sene başında Mark Zuckerberg Facebook’unda bu yarışta olduğuna dair bazı işaretler vermiş ve “Facebook insanlara interneti uzaydan ışınlamak istiyor” demişti.
Uzaydan internet deyip bu projelerin atası ve 90’ların büyük projesi “Iridium” dan bahsetmemek olmaz. En büyük hissedar Motorola’nın katkıları ile dünyadan 485 km yüksekliğe uydular yerleştirilmiş ve tüm dünya sathında sorunsuz bir cep telefonu hizmeti verilmek istenmişti. Abone sayısı 55.000 civarına kadar geldi. Ancak bu gelir şirket giderleri karşılamaya yeterli olmadı. Ayrıca cep telefonu sektörü beklenilen seyirde hareket etmemiş, yerel şebeke fiyatlarının hızlı düşüşü ve cep telefonlarının küçülmesi ve Iridium telefonların kaba kalması tüm planları alt üst etmişti. 1998 de başlayan muhteşem proje iki sene gibi kısa bir sürede başarısızla sonuçlanmış ve rafa kaldırılmıştı.
Elbette ki şartlar 90’lardaki gibi değil ancak benzer riskler hala uzaydan internet projeleri için ciddi önem arz ediyor.
Çıkan sonuçlar
1 – Sosyal Medyada bir savaş olduğu gibi yakın gelecekte Internet ağlarında da bir savaş olacak gibi gözüküyor.
2 -Google ve Facebook gibi firmaların İHA firmalarını satın almaları çerçevesinde İHA araçlarına sadece askeri ve çekim yapan araçlar olarak bakmamak gerekiyor. Her sahada çok farklı konulara hizmet veriyorlar, her geçen gün hayatımıza girmeye devam edecekler.
3 – Google Mart ayında sözleşmelere eklediği maddelerle veri güvenliği konusunda dünya gündemine oturmuştu. Yakın gelecekte ağ güvenliği konusunda da dünyada sözleşmeler gündeme gelecek gibi gözüküyor.