Yapay zekanın yükselişi, büyüyen teknoloji sektörüyle başa çıkmak için veri merkezlerine olan talebi hızla artırıyor ve Avrupa’yı, yerdeki enerji açısından çok fazla kaynak tüketen tesislere olan ihtiyacını azaltmak amacıyla dijital depolama için uzay seçeneklerini araştırmaya itiyor.
Uzayda veri merkezleri hedefi
Projenin yöneticisi Damien Dumestier’e göre, Avrupa Net Sıfır Emisyon ve Veri Egemenliği için Gelişmiş Uzay Bulutu adlı 16 aylık bir çalışma, veri merkezlerini yörüngeye fırlatmanın fizibilitesini araştırarak ”çok cesaret verici” bir sonuca ulaştı. Avrupa Komisyonu adına Thales Alenia Space tarafından koordine edilen 2 milyon euro (2,1 milyon dolar) değerindeki ASCEND çalışması, uzay tabanlı veri merkezlerinin teknik, ekonomik ve çevresel açıdan uygulanabilir olduğunu iddia ediyor.
Dumestier yaptığı açıklamada: “Fikir, veri merkezlerinin enerji talebinin bir kısmını ortadan kaldırmak ve bunları uzaya göndererek sonsuz enerjiden, yani güneş enerjisinden faydalanmak” dedi. Veri merkezleri dijitalleşmeye ayak uydurmak için hayati önem taşıyor ancak aynı zamanda sunucularına güç sağlamak ve soğutmak için de önemli miktarda elektrik ve suya ihtiyaç duyuyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, veri merkezlerinden gelen toplam küresel elektrik tüketimi 2026′da 1.000 terawatt saatin üzerine çıkabilir. Bu, kabaca Japonya’nın elektrik tüketimine eşdeğer. Danimarka Veri Merkezi Endüstrisi Derneği Strateji ve Operasyonlar Başkanı Merima Dzanic, sektörün “bir veri tsunamisi dalgasıyla” vurulmak üzere olduğunu söyledi.
Çalışmanın uzaya fırlatmayı araştırdığı tesisler, yaklaşık 1.400 kilometre (869,9 mil) yükseklikte yörüngede olacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yüksekliğinin yaklaşık üç katı. Dumestier, ASCEND’in bulut hizmeti ticarileştirmesi için başlangıç noktasına ulaşmak amacıyla 2036′da toplam kapasitesi 10 megawatt olan 13 uzay veri merkezi yapı taşını konuşlandırmayı hedeflediğini açıkladı. Her biri 6 bin 300 metrekarelik bir yüzey alanına sahip olan yapı bloğunun, kendi veri merkezi hizmeti için kapasiteye sahip olduğunu ve tek bir uzay aracıyla fırlatıldığını söyledi. Dumestier’e göre, dijital sektörün enerji tüketimi üzerinde önemli bir etki yaratmak için hedef, 2050 yılına kadar 1 gigawatt’a ulaşmak amacıyla 1.300 yapı taşını dağıtmak.