Site icon TechInside

Uzayda eletromagnetik motor yarışı

Uzay yarışı, büyük devletler arasında olanca hızıyla sürüyor. Aya insan indirmek, Mars’ı keşfetmek, uzay istasyonu çalışmaları derken, dünya şimdi yeni bir devrimin eşiğinde olabilir.

Bugüne kadar uzay gemileri, hareket etmek için katı yakıtlı roket motorları kullanırken, NASA bir süredir elektromagnetik motorları test ediyordu ve kısa süre önce motorların olumlu sonuçlar verdiğini duyurmuştu.

Şimdi de Çin’in uzay ajansından sürpriz bir açıklama geldi. Eletromagnetik motorlarla ilgili çalışmalarında büyük ilerleme kaydettiklerini duyuran Çinliler, bu motoru kullanacak ilk deneysel uzay gemisini de uzaya yolladıklarını açıkladılar.

İlk defa 2000 yılında teorik olarak ortaya atılan eletromagnetik motorlar, 2008 yılında inşaa edilmeye ve test edilmeye başlandılar.

NASA, ilk EM motorlu uzay gemilerinin yörüngeye çıkması için kendine 2018 hedefini koymuştu ancak Çin Uzay Teknolojileri Akademisi’nin yöneticisi Dr. Chen Yue Çin’in şimdiden uzay testlerine başladığını açıkladı.

Çin şu aşamada, farklı motor kalıplarını deneyerek hangisinin daha fazla itici güç ürettiğini test etmek istiyor.

Çin’in şu anda uzayda küçük bir uzay istasyonu bulunuyor. 15 Eylül’de fırlatılan bu istasyon, ISS’ye rakip olamayacak kadar küçük ancak Çin uzaydaki testlerini bu minik kapsül-istasyon üzerinden yürütüyor.

EM motorları tam kapasiteyle kullanılmaya başladığında, hem dünya yörüngesindeki uyduların ömürleri uzayacak hem de Mars gibi uzak hedeflere ulaşmak için uzay gemilerinde ağır yakıtlar taşımak zorunda kalmadan, çok daha kısa sürede hedefe ulaşmak mümkün olacak. Yanıcı yakıtların neden olduğu ağır patlama riskleri de ortadan kalkacak.

Exit mobile version