3D baskı teknolojisi otomotivden gıdaya kadar birçok sektörü etkisi altına aldı. Sıradaki hedef ise; uzay için 3D baskı yapmak. Bu yazımızda uzay için 3D baskı yapan 4 şirketi listeledik.
Gelecek değil, şimdi: Uzay için 3D baskı
Dünya ile uzay arasındaki yer çekimi ve sıcaklık farklılıkları nedeniyle özelleştirilmiş 3D baskı teknikleri gerekiyor. Bunun için sıcaklık ve yerçekimi koşullarına uygun filamentler seçilmeli, bunların eritileceği 3D yazıcılar uzay koşulları için dayanıklı olmalı.
Made In Space
Bu alanda en başarılı şirket olduğunu söylemek yanlış olmaz. Üstelik Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) 3D yazıcı gönderen ilk şirket olan Made In Space, bunu iki kez başardı. Son olarak ise ISS’ye gönderilecek hibrit bir metal 3D yazıcı geliştirmek bir hibe aldı.
MIS’in öncelikli hedefi; küçük parçaları mekanda üretmek. Ancak gelecekte ISS’nin kendisi için bir modül gibi büyük ölçekli nesneler inşa edebilmek hedefleniyor.
Tethers Unlimited
Şirket, şu anda ISS için bir 3D yazıcı geliştiriyor. Bu yazıcının en önemli özelliği, malzemeleri geri dönüştürülebilir şekilde kullanabilmesi olacak. Uzun süreli yolculuklarda, atılması gereken malzemeleri kullanarak pisuvar hunisi, kulak spekülleri üretmek için kullanabilir.
Stratasys
Stratasy, A350 uçaklarında kullanılmak üzere Airbus’a sayısız 3D baskılı plastik parça üreterek havacılık alanında kendini kanıtlamıştı. Uzay çalışmaları için ise Orion uzay kapsülü üzerinde Lockheed Martin ve Phoenix Analiz & Tasarım Teknolojileri ile ortaklık kuracak.
Relativity Space
Relativity Space’in gelecek hedefleri arasında tüm roketleri 3D baskı ile üretmek bulunuyor. Tam ölçekli bir yanma odası nozul ateşleyicisi ve 7 metre çapında roket üst kademe için tam ölçekli bir yakıt deposu da dahil olmak üzere bir dizi parça üretti. Motor, 14 feet yükseklikte 100 ateşleme testiyle denendi. Şirket, 2019 yılında kombine bir test yapmayı hedefliyor.