İş dünyası evden/uzaktan çalışma formatına hızla adapte oluyor. Pek çok şirket tüm çalışanlarını ofise kadar getirip yol masrafı ödemek, ofis kirası ödemek, lojistik masraflarıyla karşılaşmak gibi maliyetlere katlanmak yerine bazı işleri uzaktan/evden çalışan profesyonellere teslim etmeyi tercih ediyor.
Bu yeni trendin hem işletmeler hem de çalışanlar için yararlı olabilmesi içinse bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. İşte, uzaktan çalışmanın 5 altın kuralı.
1 İletişim kurmayı ihmal etmeyin
Ofis ortamında çalışanlar ve işverenler birbirleriyle iletişim kurma imkanı bulurlar. Bir çay molasındaki küçük bir sohbet bile bazen bir projede önemli bir konunun çözülmesine katkı sağlar. Uzaktan çalışanlar ise bu diyaloglara imkan bulamadıkları için ekip içindeki iletişim eksik kalır. İnsanlar uzakta da çalışıyor olsalar, düzenli olarak tele konferanslar düzenlemek, projeler üzerinde konuşmak, iletişim halinde kalmak çok önemlidir.
2 Birlikten kuvvet doğar
Uzaktan çalışmak insanları çoğu zaman yalnızlık hissi içine itebilir ve bu ortam içinde alınan kararlar, projeyi yanlışa sürükleyebilir. Uzaktan çalışırken bir proje hakkında kararlar vermeden önce diğer ekip arkadaşlarına sık sık e-mailler yazarak proje hakkındaki görüşlerini, alınacak kararlar hakkında düşüncelerini sormak, çözüm önerileri almak çok yararlı olacaktır. Bu şekilde tam bir ekip çalışması yaparak daha etkili çözümlere ulaşmak mümkün olur.
3 Sosyal ağları kullanın
Sosyal medyada profesyoneller için çok sayıda imkan bulunuyor. Slack, takım arkadaşlarını online olarak buluştururken, Facebook grupları aynı sektörden insanları bir araya toplayabiliyor. Linkedin’de de şu anda yarım milyara yakın insan bulunuyor. Tamamen kariyer dünyasına odaklı bu ağda, insanlar her gün işleri ve deneyimleri hakkında yeni paylaşımlarda bulunuyor, makaleler yayınlıyor, tartışmalara katılıyorlar. Bu tür mecraları aktif olarak kullanmak, iş ağınızı genişletmek, adınızı duyurmak ve sektörünüz bilinen bir isim haline dönüşmek uzaktan çalışanlar için hayati önem taşır.
4 Sosyalleşme fırsatlarını kaçırmayın
Sadece sosyal ağlardan faydalanmakla yetinmeyin, gerçek anlamda da sosyalleşmek için fırsatları kullanın. Uzaktan çalışıyorsanız ve paylaşımlı bir ofis kullanıyorsanız, tamamen ofisinize kapanmak yerine ortak kafeyi, yazıcı alanını, dinlenme salonlarını da aktif olarak kullanın, burada diğer ofislerde çalışan insanlarla diyaloglar kurun, sosyal ağların dışında gerçek dünyada var olduğunuzu hissetmek sizi daha üretken olmaya motive edecektir. Evden çalışıyorsanız, uygun fırsatlarda parkları, kafeleri ziyaret edebilirsiniz. İnsan içine karışmak mutlaka yararlı olacaktır.
5 İş arkadaşlarınızla buluşun
Uzakta çalışıyor olmanız, hayatınızı da iş arkadaşlarınızdan uzaklaştırmanızı gerektirmiyor. Sadece iş için değil, iş dışındaki sosyal fırsatlar için de buluşmaya çalışın. Hafta sonu gezileri, kafelerde sosyal buluşmalar, sinema/tiyatro buluşmaları gibi fırsatlar yaratarak iş arkadaşlarınızla ve ekibinizle bir araya gelebilmek için daha fazla zaman yaratmayı hedefleyin. Bu sayede hem sosyal hayatınız renklenecek hem de ekip arkadaşlarınızı daha yakından tanıyarak daha sağlıklı bir iş ortamı yaratmak mümkün olacaktır.