Son yıllarda internetin iş süreçlerine dahil olması ile uzaktan çalışma için talep artışı yaşanıyor. Şirketler için de önemli avantajlar sunan uzaktan çalışma, son yılların çalışma trendi olmaya devam ediyor.
Uzaktan çalışma istatistikleri
Fortune tarafından sunulan istatistiklere göre sadece 2013-2014 yılları arasında ‘uzaktan çalışma’ ilanlarında yüzde 26 artış yaşandı. İnsan kaynakları uzmanları, önümüzdeki 5 yılda trendin katlanarak artacağını söylüyor. Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada ise bu çalışma metodu ile çalışanlarda yaşanan iş kaynaklı yıpranmanın yüzde 50 azaldığı belirtiliyor.
Şirketler ve çalışanlar için önemli avantajlar sunan bu çalışma metodu, beraberinde birtakım zorlukları da getiriyor. Şirketlerin, çalışanların motivasyonunu sürekli yükseltmesi, verimlilik ve etkileşim gibi ihtiyaçlarını önceden tespit etmeleri gerekiyor.
Bu etkileşimi sağlamanın en kolay yolunun ise video konferanslar olduğu belirtiliyor. Harvard Business Review’in yaptırdığı bir araştırmaya göre, uzaktan çalışanların yüzde 87’sinin video konferans kullanımı sayesinde kendilerini çalıştıkları proje veya kişilerle daha bağlantıda hissettiklerini ortaya koyuyor. Ayrıca uzaktan çalışanların yüzde 80’inin bu çalışma metodu ile kendilerini daha moralli hissettikleri vurgulanıyor. Ancak bunun, çalışan motivasyonu sağlandığı takdirde gerçekleştiğini unutmamak gerekiyor.