Site icon TechInside

Unity çalışma süresi ücreti nedeniyle eleştiri alıyor

Unity çalışma süresi ücreti

Unity’nin yeni “Çalışma Zamanı Ücreti” hakkındaki şok edici açıklaması oyun dünyasını halen şaşırtıyor. Unity’nin resmi SSS’lerinde yapılan son güncelleme, zaten karmaşık olan duruma daha fazla kaos ve yasal tehdit getirebilir. Bir grup geliştirici, Unity’nin motor sağlayıcıya gönderecekleri reklam ve para kazanma gelirini keserek oyun yüklemeleri için ücret alma planına karşı çıkıyor.

Unity Technologies, tartışmalı Unity Runtime Ücretini birkaç gün önce açıkladı ve tüm oyun pazarı halen bununla ne yapılacağını anlamaya çalışıyor. Oyun geliştiricileri çoğunlukla ek ücrete karşı öfkeleniyor, motoru terk etmekle veya oyunlarını Cult of the Lamb stüdyosu Massive Monster’ın tehdit ettiği mağazalardan kaldırmakla tehdit ediyor. Unity, “inandırıcı” bir ölüm tehdidinin ardından ofislerini bile kapatmış durumda. Yapılan soruşturma, tehdidin arkasında çalışanlarından birinin olduğunu da ortaya çıkardı.

Unity çalışma süresi ücreti şeffaf olmamasıyla suçlanıyor

Artık Unity’nin platform sahiplerine karşı savaşa gireceği anlaşılıyor. Yeni bir SSS güncellemesi görünüşe göre Unity’nin “çalışma zamanını dağıtan kuruluştan” ücret alacağını gösteriyor. Unity, SSS bölümünde, Unity Pro ile sözleşme imzalayan (daha düşük ücretler ödeyecek olan) bir geliştiricinin bir milyon indirmeye ve yıllık 1 milyon dolar gelire ulaştığı örneğini verdi. Böyle bir stüdyo bir ayda 300.000 kuruluma ulaşırsa (bunun 100.000’i gelişmekte olan pazarlardan geliyor, bu da ücreti düşürüyor), o şirketten 23.500 dolar ücret alınacak.

Geliştirici grup yayınladığı açık mektupta Unity’nin Çalışma Süresi Ücretinin stüdyoların yalnızca %10’unu etkileyeceği iddiasının “sadece yanıltıcı değil, aynı zamanda açıkça yanlış” olduğunu söylüyor.

Unity’nin ücret kesme politikasına karşı çıkan grup arasında  Azur Games, Voodoo, Homa, Century Games, SayGames, CrazyLabs, Original Games, Ducky, Burny Games, Inspired Square, Geisha Tokyo, Tatsumaki Games, Kayac, New Story, Playgendary ve Supercent yer alıyor.

Unity tarafından yapılan her yeni “açıklama”, oyuncular ve geliştiriciler tarafından ifade edilen yeni çalışma süresi ücretine ilişkin en kötü korkuları doğruluyor gibi görünüyor. Ayrıca süreç, gereğinden fazla kafa karıştırıcı ve karmaşık hale geliyor. Şirket halen yeni iş modeline yönelik pek çok olumsuz yorum, açıklama ve tehditle karşılaşıyor. Konsol pazarının “Üç Büyükleri”nin ve Valve gibi PC devlerinin mücadeleye dahil edilmesi, durumu benzeri görülmemiş seviyelere taşıdı.

Exit mobile version