Techinside Google News
Techinside Google News

Ucuz yeşil hidrojen için geri sayım

Hysata ucuz yeşil hidrojen çalışmaları yeni bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz yüzde 95 verimlilikle çalışıyor ve piyasanın çok üstünde özelliklere sahip.
- Advertisement -

Dünyanın en yüksek verimli hidrojen sistemi seri üretime geçiyor. Hysata, suyu yüzde 95 verimlilikle (en iyi geleneksel elektrolizörlerden yüzde 20 daha yüksek) H2 ve O2’ye ayıran olağanüstü bir cihaz sayesinde dünyanın en ucuz hidrojenini vaat ediyor. Şirket, üretimi artırmak için 111 milyon ABD doları topladı.

Ucuz yeşil hidrojen üretimi

Hidrojen üretmek için enerjinin bir kısmını çöpe atmanız gerekiyor; 39,4 kWh enerji depolayabilen bir kilogram hidrojen oluşturmak için yaklaşık 52,5 kWh enerji kullanan en iyi sistemlerde bile genellikle yüzde 20-30 civarında kayıp anlamına geliyor. Bu, yenilenebilir enerji israfı yaratıyor diyebiliriz. Birçok uygulamada fosiller ve pillerle rekabet etmekte zorlanan yeşil yakıt seçeneğinin yüksek maliyetine katkıda bulunur. Avustralyalı şirket Hysata’nın kılcal beslemeli sistemini bu kadar ilginç bir cihaz yapan da bu diyebiliriz. Yüzde 95 verimlilikle, kilogram hidrojeni üretmek için yalnızca 41,5 kWh enerji kullanarak hidrojen üreticilerinin işletme maliyetlerini düşürürken aynı zamanda kurulum ve çalıştırmanın daha ucuz olması nedeniyle CAPEX’i de azaltıyor.

Hysata, orijinal olarak Wollongong Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından icat edilen tasarımının ana hedefinin, anot ve katot arasındaki elektrolit sıvısındaki hidrojen ve oksijen gazları kabarcıklarını ortadan kaldırmak olduğunu söylüyor. Kabarcıklar iletken değildir ve elektrotların yüzeyine yapışabilirler; bu da elektrotun daha az kısmının elektrolite maruz kalması anlamına gelir. Bu, sisteme direnç katar ve boşa harcanan enerjinin çoğunu açıklar. Hysata’nın tasarımı, elektroliti cihazın alt kısmında tutar ve elektrotlar arasındaki gözenekli, hidrofilik bir ayırıcı aracılığıyla çekilmesine olanak tanıyor. Her elektrotun iç tarafında elektrolit ile tam ve doğrudan teması, dış tarafında ise kuru bir oda var.

Böylece su o tüpten çıkıp bölündüğünde, gazların içinde köpürecek hiçbir şey kalmaz. Direnç büyük ölçüde azalır ve kılcal hareket, herhangi bir pompa gerektirmeden merkezi ayırıcıya daha fazla su çeker ve genel verimlilik büyük bir sıçrama yapar.

Aslında Hysata, Nature Communications dergisinde yayınlanan hakemli bir araştırmada bu hücrenin verimliliğinin laboratuvar koşullarında yüzde 98’e kadar ölçüldüğünü söylüyor. Yani yüzde 95 verimlilik gerçekçi bir gerçek uygulama rakamı olabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir