Site icon TechInside
Uçan otobüs batarya testleri başlıyor

Uçan otobüs batarya testleri başlıyor

Uçan otobüs batarya

Uçan otobüs geliştiricisi, 30 yolcu kapasiteli eVTOL (elektrikli dikey kalkış ve iniş) aracı için üniversite araştırmacılarıyla birlikte pil teknolojisini test etmeye başladı. Uçan otobüs batarya testleri için, İngiltere’nin Bristol kentindeki Sora Aviation, Bristol ve Bath Bilim Parkı’nda bulunan son teknoloji ürünü ileri tahrik araştırma merkezi IAAPS’de Bath Üniversitesi ile işbirliği yaptı.

Uçan otobüs batarya testleri mobilite için önemli

Sora S-1 elektrikli hava aracı (EAV), yolcu başına 30 ila 40 dolar arasında bir ücret karşılığında hava taksi hizmeti sunmak üzere tasarlanıyor. Sora CEO’su Furqan, Joby Aviation’ın uçan taksisini kastederek, “Uçağın Joby S4’te olduğu gibi altı adet eğilebilen rotoru var” dedi.

Geliştirilmekte olan hava taksileri genellikle dört yolcu ve bir pilot taşıyacak şekilde tasarlanırken, Sora’nın 30 yolcu taşıyacak şekilde tasarlanması gündemde. Uçan otobüs batarya testleri, Furqan: “Hava taksilerini doğrudan bir rakip olarak görmüyoruz. Birincisi, helikopterlerden daha ucuza işletilecekler ve bu nedenle iş seyahatinde olanlar ve daha zengin kişiler için bir miktar talep olacak. Sora’nın fiyat noktasında farklı bir müşteriyi hedefliyoruz: ortalama halk. Hava taksi şirketleri ayrıca pil ve motor teknolojisini ilerletmede harika bir iş çıkardı, gerçekte neyin mümkün olduğunu kanıtladı ve düzenlemeleri bunlara ayak uydurmaya zorladı. Tüm bunlardan gelişimimizde faydalanıp yararlanabileceğiz” dedi.

30 yolcu taşımanın temel avantajı, seyahat maliyetinin daha fazla sayıda koltuğa bölünmesidir. Büyük eVTOL’lerin uygulanabilirliği iyi kanıtlanmıştır. Bazı hava taksilerinin 2025 yılında konuşlandırılması hedeflenirken, Sora S-1’in kısa vadede geliştirilmesi planlanmıyor.

Uçan otobüs batarya sorunlarına değinen Furqan, “Pillerin uygulanabilirliği boyuta değil menzile bağlıdır. S-1 gibi büyük bir eVTOL, aynı pil kütle oranını kullanarak küçük bir eVTOL ile aynı menzili uçabilir. Temel olarak, yolcu başına düşen pil miktarı neredeyse sabittir. Sorunlar, bizim yapmadığımız gibi önemli ölçüde daha uzun menzillere gitmeye çalıştığınızda ortaya çıkar” dedi.

Üniversitede güvenlik, güvenilirlik ve verimlilik testleri, S-1’i çalıştırmak için tasarlanan yüksek enerji yoğunluklu pil hücrelerine odaklanıyor. Uçan otobüs batarya teknolojisi sürekli olarak test edilmektedir.

Exit mobile version