Dünya çapında büyük ilgi gören araç paylaşım ve ulaştırma uygulamaları Uber ve Lyft, Avrupa ve Asya’daki taksici esnafının büyük protestolarına rağmen varlığını sürdürürken asıl büyük darbeyi kendi ülkelerinde, ABD’de yediler.
Teksas Austin’de şehir yönetiminin aldığı bir karar sonrasında şehirde faaliyet göstermeleri yasaklanan ulaştırma uygulamaları Uber ve Lyft, bölgedeki 10 bin şoförü işsiz bırakarak şehirdeki faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldılar.
Uber ve Lyft, şehir yönetiminin yasaklama kararına karşı giriştikleri reklam faaliyeti ve hukuk mücadelesine de 8 milyon dolar harcadılar ancak başarılı olamadılar.
Bu karar aslında otomobil paylaşım uygulamalarının yaşadığı ilk “şehirden kovulma” durumu değil. Bazı diğer ABD şehirlerinde de Uber’in yasa dışı olarak ulaştırma hizmeti verdiğine hükmedilip faaliyetlerini durdurmalarına yönelik kararlar alınmıştı. Uber ayrıca, şoförlerin yolcularla yaşadığı tartışmalar veya şoförlerin yolculara saldırması ve yaralaması veya tecavüze kalkışması gibi olaylar nedeniyle medya önünde büyük sorunlar yaşayabiliyor. Ancak her şeye rağmen şirket 2016 yılında 10 milyar dolar düzeyinde kar bekliyor. Ayrıca sonraki yıllar için de karın katlanarak artması beklentisi bulunuyor.