Sosyal medya platformları, kullanıcıların kişisel bilgilerini bıraktığı ve gerek ticari işletmelerin gerekse hükümetlerin bırakılan bu bilgilerden yararlandığı platformlar haline geldi. Statist, dijital ayak izlerimizin toplandığı platformlardan biri olan Twitter’dan hükümetlerin veri isteme taleplerini topladı ve yeni bir rapor oluşturdu.
Her dakika ortalama 456.000 tweet’in atıldığı Twitter’da, birçok kullanıcı kişisel bilgilerini ve görüşlerini belirtiyor. Atılan bu tweet’ler işletmeler ve hükümetler için büyük bir veri kaynağı oluyor. Hükümetler, gerekçeli isteklerini belirterek Twitter’dan kullanıcı verilerini isteyebiliyor. Twitter, suçun niteliğini ve hükümetin isteklerini yerine getirirken doğru yasal süreçleri takip edip etmediğini değerlendirerek kendi kararları doğrultusunda kullanıcı verilerini paylaşabiliyor.
Statist‘in raporuna göre Twitter kullanıcıları hakkında veri isteme konusunda ABD, hükümetler arasında liderliğini koruyor. Twitter’ın en son şeffaflık raporuna göre ABD tarafından yapılan talepler 2016 yılının ikinci yarısına kıyasla yüzde 8 düşmüş olsa da diğer ülkelere kıyasla halen çok önde bulunuyor. Raporda ikinci sırada bulunan Japonya’dan gelen veri taleplerinin sayısı, 2016 yılının ikinci yarısından bu yılın ilk yarısına kadar yüzde 42 artış gösterdi. Hindistan ise son dönemde yüzde 58 daha fazla istekte bulundu.
Şirket, bu yıl ABD’den gelen isteklerin büyük çoğunluğuna olumlu yanıt verirken, Türkiye’nin yaptığı tüm talepleri reddetti. Ayrıca Türkiye, veri talep etme konusunda dördüncü sırada bulunuyor.