Google, geçtiğimiz yıl kullancıları tarafından Gmail’deki mesajları okuduğu gerekçesiyle dava edilmişti. Şimdi benzer bir dava Twitter’a açıldı. Twitter’ın kullanıcılarının mesajlarını okuduğu ve hatta değiştirdiği iddiasıyla açılan dava önemli çünkü teknik olarak yasaların ve teknolojinin gözünden kaçan gri bir alandaki belirsizliğe geçerli bir tanım bulacak.
Davanın temeli, Twitter’ın URL linklerini kısaltmak için kullandığı özel servise dayanıyor. Twitter, kullanıcıların birbirine gönderdiği özel mesajlarda yer alan URL’leri kısaltmak için kendi URL kısaltma servisini kullanıyor. Ancak bu aynı zamanda Twitter’ın kullanıcıların özel mesajlarını detaylıca okuduğu ve analiz ettiği anlamına geliyor.
Sivil toplum örgütleri, Twitter, Facebook, Gmail, Microsoft, Apple gibi teknoloji şirketlerinin özel mesajları kullanıcılar arasında şifrelemesini ve şirketin kendisinin de bu şifreleri kırıp mesajları okumaması isteğinde bulunuyor. Çünkü geçmiş yıllarda yaşanan örneklerde, şirketler kurumsal olarak tek tek kullanıcıların e-postalarını okumuyor olsa da bu yeteneğe sahip olduklarında şirket çalışanlarının bireysel olarak ve kötü niyetle kullanıcıların e-postalarını, özel mesajlarını okuyarak, şirketin bilgisi dışında bu mesajları kötü amaçla, hatta şantaj için kullanabildikleri ortaya çıkmıştı.
Öte yandan Google veya diğer teknoloji şirketleri, özel mesajların kişisel bazda değil, otomatik olarak sistem tarafından okunarak düzgün işlemesi için müdahale edildiğini vurguluyorlar. Bakalım, mahkeme hangi tarafı haklı bulacak. Teknoloji şirketlerinin özel mesajlara yönelik uygulama ve politikaları bu davanın sonucuna göre şekillenecek gibi görünüyor.