Suudi Arabistan’ın Twitter’a karşı takıntılı tutkusunun önüne geçilemiyor.
Geçtiğimiz yıllarda büyük bir yatırımla Twitter’a ortak olan Suudi prensi nedeniyle şirketin önemli bir oranda hissesi Suudi Arabistan yönetiminin eline geçmişken, bu hisselerin baskısıyla şirkette çok sayıda Suudi mühendis de çalışmaya başlamıştı.
Öte yandan yönetim kullanıcı verilerine yasal olarak erişme hakkı olmayan Suudi yönetimi, Suudi çalışanları casus olarak kullanarak ülkesindeki muhaliflerin kişisel bilgilerine ulaşmaya çalışmış, casusluk yapmaya çalışanlar suç üstü yakalanmıştı.
Suudi Arabistan şimdi binlerce troll ile platformu manipüle etmek için elinden geleni yapıyor. Twitter yönetimi, Suudi Arabistan yönetimi tarafından finanse edildiğini tespit ettiği ve tümü de aynı belirtileri gösteren 5900 kullanıcının hesabına yasak getirdi.
Sosyal medya servisi bir süredir yoğun olarak Suudi trolleri ile savaşıyor. Bu savaş sırasında toplam 88 bin troll hersabın engellendiğinin de altı çiziliyor. Peki, Suudi Arabistan Twitter konusunda neden bu kadar ısrarcı bit tutkuya sahip?
ABD Başkanı Trump’ın, Twitter’daki kişisel hesabının gücüyle hiç şans verilmeyen başkanlık seçimini kazandığı hatırlanırsa, ülkelerin Twitter’ı kontrol etmeye yönelik tutkusunun nedeni de anlaşılabilir.