Techinside Google News
Techinside Google News

Twitter rakibi Pebble kapatılıyor!

Artık X olarak adlandırılan Twitter'ın piyasada sahip olduğu hakimiyet, bazılarının inandığından daha güçlü olabilir.
- Advertisement -

Ne yazık ki, Pebble adlı startup’ın kapanmasıyla Twitter alternatifleri arasında ilk kayıp bu oldu. X’in olası rakibi, Twitter’ın doğrulama sistemlerinden DM’ler gibi işlevlere kadar birçok özelliğini taklit etmeyi amaçlayan mikroblog hizmetinde küçük ama etkileşimli bir topluluk oluşturmuştu. 

Ancak şirket, Pebble‘ı gerçekleştirmek için zamanlarının tükendiğini söylüyor; uygulama, 20.000 kayıtlı kullanıcıdan günlük 3.000 aktif kullanıcıya ulaştı. Bu günlük kullanıcı rakamı, T2‘den (eski adı) itibaren yeniden markalanmasının ardından günlük 1.000 kullanıcıya kadar düştü.

Pebble’ı kurmadan önce Google ve Twitter‘dan da ayrılan kurucu ortak ve CEO Gabor Cselle, bunun kısmen diğer Twitter rakiplerinden gelen büyük rekabetten kaynaklandığını söylüyor.

Rekabet ortamının düşündüğümüzden daha hızlı geliştiğini düşünüyorum.” diye açıklıyor. “Bu kadar çok insanın (kurumsal kuruluşlar ve yeni gelenler) bizim yaptığımızın aynısını ve çok benzer şekillerde yapmaya çalışacağını düşünmemiştim.

Bugün Twitter alternatifleri pazarı en hafif tabirle tıklım tıklım. Bluesky‘ın yakında merkezi olmayan bir sistemi olan açık kaynak tabanlı platform Mastodon‘dan; Spill, Spoutible ve Post gibi daha küçük girişimlerin yanı sıra Meta’nın Instagram Threads adlı yeni uygulamasına kadar tüketicilerin deneyebileceği çok sayıda hizmet var. 

Sonra elbette dikkate alınması gereken X faktörü var. Platform, yeni sahibi Elon Musk’ın maskaralıklarına rağmen (veya belki de bu yüzden) bir miktar ilgiyi koruyor. Her ne kadar şirket ticari ve mali açıdan henüz başarıya ulaşamamış olsa da, başkaları için onun bir son dakika haber platformu ve hararetli tartışmalar için bir yer olma işlevini kopyalaması zor oldu.

Pebble kurucu ortağı ve Discord’un eski mühendislik başkanı CTO Michael Greer, “Sanırım Threads ve diğerleri de bununla karşılaştı.” diye ekliyor . “Twitter’ın ağ etkisinin dayanıklılığı beklenenden daha güçlü.” diyor.

Bu zorluklara rağmen Pebble başlangıçta makul bir tutma oranına sahipti. Dördüncü haftaya gelindiğinde, aslında %30’luk elde tutma oranları görülüyordu. Pebble daveti alan kişilerin %60’ı kullanıcı haline geldiğinden davet listesi de işe yaradı. 

Şirketin hipotezi, tüketicilerin baştan itibaren güven, güvenlik ve ılımlılığa öncelik veren bir Twitter alternatifine aç oldukları yönündeydi. Bu amaçla Pebble’ın kurucu ekibinde Twitter’ın eski insan hakları danışmanı olan kurucu ortak Sarah Oh da vardı. 

Pebble, sonuçta büyümeyi tetikleyen bir faktör olmasa bile, ılımlılık yaklaşımının doğru olduğuna inanmaya devam ediyor. Ancak yine de başarılamadı.

Çoğu startup kapanışı gibi, “neden” sorusunun cevabı da tek bir şey değil, birçok faktörün birleşimi. Pebble için bu kesinlikle doğru. Mükemmel bir rekabet fırtınasıydı, X‘in devam eden çekişi, yerel bir uygulamanın eksikliği, yankı uyandırmayan bir marka ve belki de orijinali kadar bağımlılık yapıcı ve eğlenceli olamayacak kadar güvenli bir alan.

Pebble‘ın bugün saat 09.00’da (PT) kullanıcılara duyurulması ile birlikte ilk kullanıcılar Pebble arşivlerini, tüm eski gönderilerini gösteren mini bir web sayfasını yükleyen bir zip dosyası olarak dışa aktarma seçeneğine sahip olacak. Ancak Pebble, kullanıcıları tekrar X’e veya başka bir sosyal ağa yönlendirmeyecek.

Pebble ayrıca, daha çok mali sorumluluğu gösterme nezaketi olarak, kalan fonların küçük bir kısmını yatırımcılarına iade ediyor. Pebble web sitesi 1 Kasım’da kapatılacak ve şu anda IP için başka bir plan yok.

Kurucular, her ne kadar umdukları gibi sonuçlanmasa da Pebble’ı inşa etme deneyimlerinden pişmanlık duymadıklarını söylediler.

Cselle şöyle diyor: “Öğrendiğim şeylerden biri, Twitter benzeri yeni bir platform inşa edilmesini isteyen ve Twitter’ın sahip olduğu özellikleri isteyecek bir kitlenin kesinlikle var olduğudur.” 

Ekibin, Pebble tamamlandıktan sonra yeni bir şey üzerinde çalışmak üzere bir arada kalabileceğinden ve Pebble’dan öğrendiklerini de yanlarında götürebileceğinden şüpheleniyor. Bu, kullanıcılara bir platformda harika içeriğin nasıl görünmesi gerektiği ve nasıl kazanabilecekleri konusunda daha iyi iletişim kurmayı içeriyor.

Oh, “Sosyal medyada bir dönüm noktasındayız.” diyor. “T2 ve Pebble ile ilgili bir hipotezimiz vardı. Açıkçası istediğimiz gibi sonuçlanmadı. Ancak sanırım geriye dönüp baktığımızda geçtiğimiz yılın sosyal medyanın hayatımızda oynadığı rol açısından gerçekten önemli bir dönüm noktası olduğunu göreceğiz.” diye ekliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir