Her gün evinizle, işiniz ya da okulunuz arasında mesafe katediyorsunuz. Bu yolculuklarda otobüse ya da tramvay, metro gibi raylı ulaşım araçlarına biniyor, yolda ilerlerken etrafınızdaki yeşil alanları sakince izliyorsunuz.
Siz, her gün bu rutin işlemi tekrarlarken, arka planda kapsamlı bir teknolojik altyapı sorunsuz ve verimli bir şehir yaşamı için çalışıyor olabilir. Bunun güncel örneklerinden biri Gaziantep’te kendini gösteriyor. Turkcell’le birlikte Akıllı Şehir olma yolunda önemli adımlar atan Gaziantep’in Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gerçekleştirdiğimiz röportajda sundukları hizmetin hem günlük hayatta hem de iş yaşamında kendilerine önemli avantajlar getirdiğinden bahsediyor.
“Akıllı şehir olabilmemiz için teknolojiyi ve insanı çok iyi planlamamız gerekiyor.” diyen Fatma Şahin, toplumun kendilerinden beklediği sorun alanları üzerinde önceliklerini belirledik ve ulaşımla işe başladıklarını ifade ediyor. 27 kavşakta tek noktadan kontrol edilebilen, izlenebilir bir altyapı oluşturulduğunu söyleyen Şahin, ikinci aşamada akıllı durakları devreye alarak tramvaylarda ücretsiz internet hattını oluşturduklarını ifade ediyor.
Yeni hedefleri de olduğunu söyleyen Şahin, Kent Bilgi Sistemi ile beraber, vatandaşların istediği her türlü bilgiye ulaşacağı bir teknolojik altyapıya sahip olacaklarına dikkat çekiyor.
En önemli harcama kalemlerinden birini su olarak tanımlayan Şahin, 120 kilometre uzaklıktan su getirdiklerini ve bunu verimli kullanmanın, su tasarrufunun önemli olduğunu dile getiriyor. Peyzajda ve çevrede suyla yapılabilecek her şeyi teknolojik olarak kurguluyoruz diyen Şahin, bu altyapıyı verimlilik dışında vatandaşları bilinçlendirmek için de kullandıklarının altını çiziyor.
Çevre ve görüntü kirliliğini, hava kirliliğini önleme noktasında da teknolojiden faydalandıklarını söyleyen Şahin, bir sanayi şehri olarak KYOTO sözleşmesine uygun çalışmalar yaptıklarını söylüyor. Hava kontrol sistemini de devreye aldıklarını söyleyen Şahin, sürdürülebilir kalkınma için adımlar attıklarını ve bu bakışla akıllı şehir olmayı amaçladıklarını söylüyor.
Sıfır kayıp, sıfır kaçakla tüm sayaçları elektronik okuduklarını söyleyen Şahin, bu sayede yüzde 25’e varan bir tasarruf elde ettiklerini söyledi. Şehrin rekabet edebilme gücünü artırdıklarını söylüyor.
Türkiye gerçeklerine uygun bir Akıllı Şehir vizyonu
Turkcell’in Gaziantep’te sunduğu Akıllı Şehir çözümleri sekiz ana başlık altında onlarca çözümden oluşuyor. Bir yılda ulaşılan tasarruf miktarı ise 30 milyon TL’ye ulaşmış durumda.
Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Akıllı Şehir’i bir hedef değil, hiçbir zaman bitmeyecek bir inovasyon yolculuğu olarak tanımladıklarını ifade ediyor. “Dünyada birçok teknoloji şirketi ve şehir kendi gerçeklerine göre vizyonlarını oluşturuyor. Biz de vizyonumuzu belirlerken bu gerçeklerden yola çıkıyoruz.” diyen Kocabaş, sosyo ekonomik yapı ve kentleşmenin dünyadaki birçok bölgeye göre farklılıklar içerdiğini, bu yüzden Türkiye’nin ihtiyaç ve önceliklerine uygun bir Akıllı Şehir vizyonu geliştirdiklerinin altını çiziyor.
Turkcell’in Gaziantep’e sunduğu Akıllı Şehir çözümleri neler?
Gaziantep’te bulunan dört Organize Sanayi Bölgesi’nde 900 adet elektrik sayacı Turkcell teknolojisiyle gerçek zamanlı olarak okunabiliyor, anlık enerji tüketimi ve güç bilgileri abone bazında alınabiliyor. Bu sayede anlık ihtiyaç kadar elektrik üretilmesi-iletilmesi ve verimli kullanılması sağlanıyor.
Akıllı Sayaç sayesinde elektrik şebekesindeki kaçak kullanım yaklaşık yüzde 90 oranında önlenmiş durumda. Eskiden yüzde 4 olan kayıp-kaçak oranının ise yüzde 0,5’e düşürüldüğü belirtiliyor. Bütün ülkenin elektrik şebekesinde yük dengesizliğine yol açan reaktif tüketim kontrol altına alınırken, elektriğin yanı sıra su yönetiminde de Turkcell teknolojisi kullanılıyor. Su konusunda kısıtlı kaynaklara sahip Gaziantep’te 50’ye yakın derin su kuyusu ve su depoları uzaktan izlenerek doğal kaynakların daha verimli kullanılması sağlanıyor.
Akıllı durak: Gaziantep tramvay hattında aylık 1,5 milyon kişiye taşıma hizmeti veriliyor. Gaziantep sınırları dahilinde 28 adet Akıllı Durak ile toplu taşımada vatandaşın tramvay bekleyerek duraklarda geçireceği zaman günlük ortalama 20 dakika kısaltılıyor, seferler buna göre planlanıyor ve günlük yaşamda zaman daha verimli kullanılıyor. Yol durumundan kaynaklanan gecikmeler ve duraklarda oluşabilecek yığılmalar görülerek zamanında müdahale edilebiliyor. Tramvayların konum bilgisine göre güzergâhlarındaki sinyalizasyonlar da kontrol edilerek şehir içi araç trafiğinin akışı düzenleniyor, trafik ışıklarında bekleme süreleri minimuma indiriliyor ve olası kazalar önleniyor.
Tramvay ve otobüslerde ücretsiz Wi-Fi: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet veren 93’ü otobüs ve 28’i tramvay olmak üzere toplam 121 adet toplu taşıma aracında Gazianteplilere ücretsiz 3G internet hizmeti veriliyor. Üstün Turkcell 3G altyapısı sayesinde Gaziantepliler şehir içi seyahatleri esnasında hizmet aldıkları operatörden bağımsız olarak hızlı internet hizmetinden faydalanabiliyor. Hizmetinin halka sunulduğu 10 ayda, ücretsiz wi-fi imkânından 400 bin kişi yararlandı.
Etkileşim Merkezi: Turkcell Global Bilgi tarafından 153, 185, 188 numaralı hatlar dahil olmak üzere vatandaşların talep ve şikayetlerini dile getirdiği çağrı merkezi yapısı oluşturuldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için hizmet veren Alo 153 çağrı merkezi ile aylık ortalama 40 bin çağrı alınıyor. Belediyenin faaliyet alanları ve hizmetleri hakkında vatandaşlara 7/24 hizmet veren Etkileşim Merkezi, aynı zamanda belediyenin sosyal medya hesaplarını da yönetiyor. Vatandaşın ihtiyaç ve şikayetleri, gerçek zamanlı olarak ilgili birimlere iletiliyor ve mümkün olan en kısa sürede çözüme ulaşması için koordinasyon sağlanıyor.
Hafriyat araçlarının takip edilmesi: Belediye, taşeron firmalara ait 900’ü aşkın hafriyat kamyonunu takip edebiliyor ve harfiyatların daha önce belirlenen alanlara boşaltılması sağlanıyor.
Araç İzleme ve Yönetimi: Şehirde can ve mal güvenliğini sağlamak için 300’den fazla Belediye aracı (itfaiye, çöp kamyonu, zabıta) uzaktan izlenerek yönetiliyor.
Fiber internet altyapısı: Turkcell Superonline tarafından kurulan 950 km fiber internet altyapısı ve 32 bin kullanıcı bulunuyor. Bu altyapı sayesinde 12 ayrı bölgede 100 bin ev ve iş yerine hizmet veriliyor, vatandaşların kesintisiz ve son teknoloji fiber altyapı ile internet hizmeti alması sağlanıyor.
Park ve bahçe sulama: 17 dönümlük bir alanda yer alan Botanik Park, topraktaki ve havadaki nem oranı ölçülerek otomatik olarak sulanıyor. Toprağın ihtiyacı kadar sulama yapılmasıyla su tasarrufunun yanı sıra bitkiler de sağlıklı olarak yetiştiriliyor. Ayrıca, ortalama yüzde 15 su tasarrufu sağlanmakla birlikte, bitkilerin ihtiyacı olan rutin bakımlar daha verimli yapılıyor. Bu sayede yıllık 400 bin metreküp su tasarrufu bekleniyor.
Isı takibi: Doğal Yaşam Parkı ve Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan Afrika ve tropik bölgeden gelmiş hayvanlar için ısı takibi yapılıyor. Bu sayede her bir hayvanın fizyolojik özelliklerine göre ısı değerleri ayarlanabiliyor. Bunun için her bir hayvan barınağının ısısı anlık olarak ölçülüyor ve istenen her yerden izlenebiliyor. Ayrıca sıcaklığın istenen değerlerin dışına çıkması durumunda da SMS ile ilgili bakıcıları anlık uyarı gönderilebiliyor.
Turkcell En Yakın Uygulaması: Vatandaşlar, konumlarına göre en yakın eczane, hastane, ATM vb. gibi noktaları cep telefonuna yüklediği uygulama üzerinden görüntüleyebiliyor.
Zürafa Şakir’e teknolojik barınak: Avrupa’nın en büyük üçüncü hayvanat bahçesi olan “Gaziantep Hayvanat Bahçesi”nin en ünlü sakinlerinden biri olan zürafa Şakir’in yaşadığı alanın ısı kontrolü de Turkcell’in M2M servisleriyle anlık olarak takip ediliyor. Güney Afrika kökenli “Şakir”in bulunduğu alanının ısısının 15 derecenin altına inmemesi gerektiğinden, yaşadığı alan sürekli kontrol altında tutuluyor. Isı 15 derecenin altına indiğinde sistemde oluşan alarm sayesinde, gerekli müdahaleler yapılarak alanın ısısı yükseltiliyor. Bu sayede 15 yaşında, 5 metre boyunda, 1350 kilo ağırlığındaki zürafa Şakir, barınağında sorunsuz bir şekilde yaşamını sürdürüyor.