Techinside Google News
Techinside Google News

Açık İnovasyon Kampı Hacknbreak

Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampı Hacknbreak 20-27 Ağustos tarihlerinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde gerçekleştirildi.
- Advertisement -

Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampı Hacknbreak 20-27 Ağustos tarihlerinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde gerçekleştirildi. Google, Egebirlik, Enerjisa, Temsa, Logo ve Feast’in destek verdiği etkinlikte girişimciler için teknoloji ve inovasyon odaklı eğitimlerle workshoplar düzenlendi.

Genç girişimcileri melek yatırımcılar, çekirdek merkezleri, hızlandırıcılar ve mentorlarla tanıştırarak iş geliştirmelerini hızlandıran Hacknbreak etkinliğinin ana teması açık inovasyon olarak belirlendi. 750 kişinin katıldığı, 70 mentor ve konuşmacının yer aldığı etkinlikte toplam 16 konferans ve 95 aktivite gerçekleştirildi.

Hacknbreak kuratörleri Zehra Doruk ve Murat Küçükgirgin’in faaliyet yürüttükleri Egnity şirketinin Ar-Ge merkezinin yer aldığı teknoparkta düzenlenen gelişim kampında Maker hareketi (kendin yap), crowdfunding (kitle kaynak finansman) modelleri, nesnelerin interneti (IoT), büyük veri, bulut bilişim ve yapay zeka entegrasyonuna yönelik çözümler ele alındı.

Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampı HacknBreak’te üreten ve tasarlayan yaratıcı bir kitle bir araya geldi. Sosyal aktivitelerle desteklenen etkinlikte ters inovasyon yoluyla Ar-Ge, ürün geliştirme, işbirliği, IOT, web teknolojileri, UI, UX üzerine eğitim ve workshoplar düzenlendi.

hacknbreak-açık_inovasyon-ters_inovasyon-inovasyon-dijital_dönüşüm (3)

Ar-Ge için açık kaynak ve işbirliği

Bager Akbay’ın mentorluğunda “Eğitim Ortamları Tasarlama” başlıklı iki gün süren ideathonda, katılımcılar hem sosyal fayda hem ticari amacın bir arada olduğu üretim mekanları tasarlanmak için beyin fırtınası yaptı. Muharrem Taç’ın verdiği Raspberry Pi ve Arduino ile IOT Geliştirme seminerinde IoT çalışmaları için açık kaynak kodlu uygulamalar tanıtıldı. Genç girişimcileri iş geliştirmeye teşvik etmek üzere Çağın Teknolojilerinde Kullanıcı Deneyimi başlıklı bir eğitim veren Aras Bilgen de herkesin kullanıcı araştırması yapabileceğini vurguladı.

Google ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin desteğiyle gerçekleşen HacknBreak’te pratik İngilizce eğitimleri, yaratıcı fikir çalışmaları, startup proje sunumları, windsurf, kitesurf, yüzme ve satranç etkinlikleri yer aldı. İş yeri, kadro ve ekosistem entegrasyonunda çevre birimlerinin önemine yönelik olarak, ODTÜ Tasarım Topluluğu ve şehir planlamacılarının katılımıyla Social Design Atölyesi gerçekleştirildi.

İnovasyon yapıyoruz ama farkında değiliz

Hacknbreak kampını Urla’daki IYTE kampüsünde gerçekleştirmek için sıkı bir çalışma yürüten Zehra Doruk ve Murat Küçükgirgin, girişimcileri desteklemeye yönelik organizasyonda şunları vurguladı: “Hacknbreak ile hedefimiz sektör, üniversite, yatırımcı ve girişimcileri açık inovasyon için buluşturmaktı; çünkü bugüne dek düzenlenen startup etkinliklerinin kurumsal firmalar ve sanayicilere yeterince hitap etmediğini gördük. Öyle ki inovasyon yapıyoruz, ama bunun farkında değiliz diyen büyük şirketler var.”

“Öte yandan girişimciler arasında kurumsal firmalar dijital dönüşümün önemini ve mantığını kavrayamıyorlar, bizi de teknoloji ile inovasyon yerine yalnızca satın alınacak bir işkolu olarak görüyorlar tarzında bir algının oluştuğunu fark ettik. Hatta yatırımcı varsa ben gelmem diyenlerin sayısı artmaya başlamıştı.”

Hacknbreak için İzmir en doğru yer

İzmir’in Ar-Ge ve inovasyon için gittikçe önem kazandığını belirten Zehra Doruk, İstanbul’dan İzmir’e tersine bir beyin göçü var dedi: “İzmir merkezli kurumsal firmaların iş ilanlarına her gün daha fazla İstanbullu başvuruyor. İzmir girişimcilerin de ilgisini çekiyor. Hacknbreak tam da bu noktada klasik girişimci-yatırımcı buluşmaları arasında fark yarattı.”

hacknbreak-açık_inovasyon-ters_inovasyon-inovasyon-dijital_dönüşüm (2)

Açık kaynaklı ters inovasyon önemli

Murat Küçükgirgin HacknBreak’ın temel hedefinin yerel Ar-Ge’yi teşvik ederek ülkenin gençlerinin gerçek iş modelleri, gerçek kaynaklar ve gerçek eğitimlerle önünü açmak olduğunu söyleyerek açık inovasyonun önemini vurguladı:

“Türkiye’nin açık inovasyon kavramını ekonomik gelişmenin bir parçası olarak acilen gündeme alması gerekiyor. Ülkemizde endüstriyel üretim yan sanayi ve tedarikçi evresini aşamadı. Oysa yurt dışına baktığımız zaman Samsung’un Ar-Ge kapasitesinin ve San Fransico cirosunun ülke ekonomisini aştığını görüyoruz. Bu darboğazı aşmanın yolunun açık inovasyon yapmak olduğunu düşünüyoruz.”

“Türkiye’de girişimciler Batıdan gelen pahalı teknolojiler ile Çin ve Hindistan’dan gelen ucuz çözümlerin arasında sıkışmış durumda (Çin malının kalitesi de hızla artıyor bu arada). Söz konusu açmazdan kurtulmanın tek yolu yerel çözüm ortaklarıyla ve yerel yatırımcılarla çalışmak. Ters inovasyon yöntemiyle kendi teknolojilerimizi geliştirmek. Yurt dışı ürün ve hizmetleri ters inovasyon ile analiz edip açık inovasyon yöntemiyle önce benzerlerini ve sonra da daha iyilerini ucuza üretmek. Bunun için açık kaynağa ve Türkçemizde imece usulü dediğimiz kitle kaynak çalışmaya odaklanmak.”

“İzmir İleri teknoloji Enstitüsü’nün (IYTE) Urla’daki kampüs ve teknoparkında düzenlediğimiz Hacknbreak Açık İnovasyon Kampı’nın özü bu ve önümüzdeki yıl katılımcı sayımızı artırarak daha çok girişimciye açılmak, özellikle de dijital yerliler ile liseli gençleri teknolojiye taşımak istiyoruz.”

İnovasyon Anadolu felsefesi

Hacknbreak kapanış gününde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü inovasyonun Eski Yunan uygarlığının temel felsefesi olduğunu belirtirken, İYTE Rektörü Mustafa Güden de Hacknbreak ile gelecekte Türkiye’deki tüm öğrencilere hitap etmek istediklerini söyledi.

Dijital dönüşüm, Endüstri 4.0 ve gelecek

Kapanış günü konuşmacılarından Vestel İcra Kurulu Üyesi ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olan Cengiz Ultav sürdürülebilirlikte eğitimin, insan ilişkilerinin ve networkün önemine değinerek tüm süreçlerin yapay zekayla birleşeceğini söyledi.

Ufuk Batum’un “İnovasyon ve Teknoloji’de Türkiye’nin Durumu ve Gelecek Beklentileri” başlıklı konuşmasının ardından; Doğan Taşkent moderatörlüğünde Türkiye’nin ilk BT profesyonellerinden Tayfun Uğur, Zafer Babür, Ömer Çeliker, Adnan Kurt ve Ömer Erkmen ile ülkemizde inovasyonun gelişimi tartışıldı.

Üretim değil türetim zamanı

Enerjisa’dan Gül Erol gençlere Kuluçka Merkezi projesi hakkında çalışmaya başlayacakları sözünü verirken, Change.org kurucusu Uygar Özesmi de sosyal inovasyon ve türetim ekonomisini anlattı. ABC Danışmanlıktan Yekta Özözer teknoloji yoluyla inovasyona odaklanırken, Siemens genel müdür yardımcısı ve dijital çözümler direktörü Ali Rıza Ersoy Endüstri 4.0’ı analiz etti ve Techinside genel yayın yönetmeni Kozan Demircan altyapı girişimciliği, nesnelerin interneti ve paylaşım ekonomisi entegrasyonuna değindi.

Hülya Ululsoy (İZKA), Berna Şamıloğlu Acar-Lale Kof Karan (Acar Karan), Ümit Gökbayrak (Hürriyet), Barış Yesügey (Google), Mert Umut Özkaynak (TEMSA), Emre Özbek (Kovvan), Zeynep Zorlu (TRPE) ve Uzm. Dr. Kerem Dündar diğer Hacknbreak konuşmacıları arasında yer aldı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir