5G Vadisi Açık Test Sahası (5GVATS) Projesiyle, 5G ve Ötesi konularında çalışan tüm şirket ve akademisyenlerin faydalanabileceği açık bir test-deneme alanı kurulması hedefleniyor. 5GVATS Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü, Bilkent ve ODTÜ yerleşkeleri ile BTK Merkez Binası arasındaki alanı kapsayan bölgede üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, şirketlerin, girişimci teknoloji firmalarının, 5G ve Ötesi’ne ilişkin yerli ve milli imkanlarla geliştirilecek uygulama ve teknolojileri test edebilecekleri ve katma değer oluşturabilecekleri bir ortamın tesis edilmesi hedefiyle kuruldu.
5G Vadisi Açık Test Sahası için harekete geçildi
Bu hedef doğrultusunda 5G Vadisi Açık Test Sahası İşbirliği Protokolü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Hacettepe Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türk Telekomünikasyon A.Ş., Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. ve Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından 15 Ağustos 2017 tarihinde imzalandı.
Bu kapsamda 5G Vadisine, uçtan uca 5G şebekesi, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen 4G çekirdek şebekesi, 4G baz istasyonu, IoT platformu, fiziksel ağda testlere olanak sağlayan test ölçüm ekipmanlarının konuşlandırılması amacıyla, 5GVATS Protokolü Tarafları ve Ulak Haberleşme A.Ş., i2i Bilişim Danışmanlık Teknoloji A.Ş., Netaş, Spark Ölçüm Teknolojileri A.Ş. ve Huawei Telekomünikasyon Dış Ticaret Ltd. Şti. firmaları 24 Temmuz 2018 tarihinde 5G VATS’da test şebeke altyapıları kurulmasına yönelik mutabakat zaptı imzalandı.
Tedarikçi firmaların 5G Vadisi’ne kuracakları test şebeke altyapıları tüm teknoloji geliştiricilerine ve akademisyenlere açık olacaktır. Söz konusu mutabakat zabıtları çerçevesinde 5G Vadisinde test şebeke altyapılarının kurulmasında son aşamaya gelindi. 5G Vadisinde yer alan Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’ndeki BTK Piyasa Gözetimi Laboratuvarı’nda 8 Kasım 2018 tarihinde 5G Vadisi Açık Test Sahası Etkinliği gerçekleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve BTK ve tüm 5GVATS tarafları ile 5G Vadisi’ne destek veren tedarikçi firmaların katılım sağladığı etkinlikte, ilk 5G sinyalleri 5G Vadisi Açık Test Sahasına verildi.
Etkinlikte ayrıca Türkiye’nin ilk 4.5G yerli ve milli baz istasyonunu üreten ULAK Haberleşme tarafından ODTÜ Bilişim İnovasyon Merkezi ile BTK Piyasa Gözetimi Laboratuvarı Müdürlüğü arasında kurulan antenlerle uçtan uca 4.5G sinyalleşmesi gerçekleştirildi. Türk Telekom ve Argela tarafından da yazılım tabanlı ağ ve ağ fonksiyon sanallaştırma uygulamaları gösterildi.
BTK ve OSTİM öncülüğünde 122 yerli teknoloji şirketinden oluşan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi de uçtan uca yerli ve milli 5G şebekesi için çalışmalarına başlayarak, 2020 yılında söz konusu şebekenin hizmete alınması ile Türkiye yerli ve milli imkanlarla 5G’ye ilk geçen ülkelerden birisi olmaya hazırlanıyor. Bu çalışmalar kapsamında 5G Vadisi’ne İ2İ firması tarafından tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen VadiCell kurulumu da gerçekleştirildi.
5G VATS’taki test şebeke altyapılarından akademisyenler, araştırmacılar, doktora öğrencileri, işletmeciler, üreticiler ve girişimci teknoloji firmaları gibi 5G ve ötesi konularda çalışmalar gerçekleştiren tüm tarafların faydalanması öngörülmekte, altyapıların elektronik haberleşme sektörünün tüm paydaşları için yeni Ar-Ge fırsatlarına olanak sağlayarak, kamu-üniversite-işletmeci-sanayi işbirlikleri bağlamında etkili araştırmalar ve projeler yürütülmesine imkan sunması amaçlanıyor.