Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye’nin Hyperloop trenini geliştiriyorlar!

Saatte 1000 kilometre hızla giden bir tren olabilir mi? Hyperloop teknolojisi ile bu hızlara ulaşmak mümkün.
- Advertisement -

Henüz geliştirme aşamasında olan, ancak hayata geçtiğinde ulaşım sistemlerinde bir devrim yapacak Hyperloop teknolojisi üzerine çalışan ve geliştirdiği prototiplerle Dünya çapında ses getiren HyperBee ekibi ile Hyperloop teknolojisini tanıyoruz.

Hyperloop nasıl çalışıyor?

Hyperloop teknolojisi temelde manyetik levitasyon ve itkinin vakumlu bir tünelde gerçekleştirilmesiyle neredeyse sürtünmesiz bir ortamda 1200km/h hızla hareket eden 5.nesil ulaşım sistemi. Peki neden 5. nesil? İlk dört nesil insanlığın doğuşundan günümüze kadar gelen alışılagelmiş yollar. Bunlar: kara yolu, deniz yolu, demir yolu, hava yolu. Hyperloop teknolojisi başta demir yoluna dahil gibi gözükse de uzun vadede vaat ettiği hızlarla ve çevreci yapısıyla hava yolundan da daha verimli hale geliyor. Bundan dolayı 5. nesil ulaşım sistemi deniyor.

HyperBee ne yapıyor?

İstanbul Teknik Üniversitesi HyperBee Takımı 2022 yılında Teknofest’e Hyperloop Geliştirme Yarışması eklenmesiyle öğrenci takımı olarak kuruldu. Asıl amacı 5.nesil ulaşım teknolojisi olup hâlâ bir standarta erişememiş hyperloop teknolojisini geliştirip standartlarını belirlemekte katkıda bulunarak ülkemizin bu alanda gelecekte etkin ve yetkin olmasını sağlamak. Her sene değişmekle beraber 13 farklı mühendislikten bölümünden 40 öğrencinin ekip çalışması içinde ortaya çıkardığı bir proje.

Kurulduğumuz günden bu yana 3 farklı prototip geliştirerek hedefimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerlemekteyiz ve bunu en iyi kanıtı sürdürülebilir başarılarımızda gizli. Kurulduğumuz sene çok kısa zamanda araç çıkartmış olmamıza rağmen Teknofest’22 yarışmasında iki adet mansiyon ödülüne layık görüldük. İlki hyperloop ile İstanbul-Ankara arası 30 dakikaya inen fizibilite çalışması kapsamında En İyi Senaryo Ödülü; ikincisi ise aynı anda manyetik itki ve levitasyonu ilk kez gösteren takım olduğumuzdan En İyi Teknoloji Gösterim Ödülü’ydü. Teknfoest’23 yarışmasında ise ilk kez karbon şasili hyperloop geliştiren takım olarak genel 3.lük elde ettik. Aynı zamanda European Hyperloop Week’23 (EHW) kapsamında İskoçya’nın Edinburg şehrine giderek sunumlarımızı gerçekleştirip hyperloop alanında dünyadaki çalışmaları yakından tanıma fırsatı elde ettik. Bu sene ise EHW’24 yarışması için İsviçre’nin Zürih şehrine Türkiye’den araçla katılıp yarışan ilk ve tek Türk takım olduk. Üç farklı alt sistemden başvurduğumuz yarışmada üçünden de birincilik elde etmeyi başardık. Bunlar: itki sistemi, levitasyon sistemi, sensör ve kontrol sistemi. Bu anlamda ülkemize hyperloop alanında ilk uluslararası ödülü getiren takım olmanın gururunu da yaşıyoruz. Teknofest’24 yarışmasında ise genel 2.liğin yanında Çelik Levitasyon Gösterim Ödülüne de layık görüldük. Kendi geliştirdiğimiz çelik levitasyon alt yapısı ve teknolojisini çalıştırarak bu alanda ilk ve tek olmaya devam ettik. Bizler için çok başarılı ve öğretici bir yıl geride kaldı. Önümüzdeki senenin çalışmalarına şimdiyken başladık. Hedefimiz yarışmaların yanında gerçekten uygulanabilir ve ölçeklenebilir bir hyperloop teknolojisi geliştirerek bu alanda ülkemizi söz sahibi yapmak.  

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:32:07

İşletmeler için yapay zeka kadrosu!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir