Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye’de finans teknolojileri nereye gidiyor?

Türkiye'de finans sektörünün gelişmesi ve ekonomiyi güçlendirmesi için fintek uygulamalarının yaygınlaşarak regülasyonlarla desteklenmesi gerekiyor.
- Advertisement -

Dünyada bankalar ekonominin temeli ve Türkiye’de ekonomik beklentiler her zaman yüksek. E-ticaret, online alışveriş, kişiselleştirilmiş pazarlama, mobil ve temassız ödemelerin yaygınlaştığı günümüzde fintek olarak adlandırılan finans teknolojileri gittikçe yaygınlaşıyor. Teknoloji artık doğrudan ekonomiyi ve pazarları belirleyerek bankaların rekabet gücünü, hizmet kapasitesini artırıyor. Örneğin, BKM verileri temassız ve mobil ödemelerin alışveriş oranını üçte bir oranında artırdığını gösteriyor.

Öte yandan, finans teknolojilerinin ülkemizde yaygınlaşması için mevzuat uyumluluğu yetmiyor. Aynı zamanda bankaların teknik şartnameler bağlamında ortak standartlar belirleyerek bankalar arası işbirliğini güçlendirmesi gerekiyor. Peki, Türkiye’de bankalar bu talebe karşılık vermeye hazır mı? Yapı Kredi Bilişim Teknolojileri ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan’a sorduk.

Söyleşimizde yapay zekanın iş zekasına dönüşerek kişiselleştirilmiş pazarlamayı tetiklediğini vurgulayan Erdoğan, özellikle mobil cihazlar bağlamında müşterinin de evde, yolda, işte ve tatilde farklı alışveriş davranışları sergilediğini belirtti.

İlgili yazı: Bankacılık Sektörünü Fintech Startupları Kurtarır mı?

Yapay zekaya uygun regülasyonlar

Mobil cihazların klasik müşteri segmentlerini dinamik bir akışa dönüştürmesi fintekte büyük veri analizinin önemini de artırıyor; çünkü çoğu zaman müşteri de birkaç saniye içinde hangi ürünü alacağına, ne yapacağını bilmiyor. Bütün bunlar genellikle anlık kararlar çerçevesinde gerçekleşiyor ve mobil cihazlar müşteri davranışındaki değişkenliğin en büyük tetikçisi oluyor. Bu nedenle dünyada ve Türkiye’de fintek öncelikle entegrasyon teknolojileri üzerinden yürüyor.

Gelecekte yapay zekanın çağrı merkezi, ATM’ler ve online destek hizmetlerinde gerçek çalışanların yerini alması bekleniyor. Sanal müşteri temsilcileri, kişisel dijital asistanlar ve yatırım danışmanı botlarının yaygınlaşacağı günler yaklaşıyor.

Cahit Erdoğan ile finans teknolojilerinin geleceği

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir