Türkiye’deki dijital pazarın durumu hakkında bir araştırmanın ihtiyaca dönüştüğünün altını çizen Kogital, TÜSİAD’ın yayınladığı Türkiye’deki Dijital Değişime CEO Bakışı Raporu’na göre 2016-2018 yılları arasında şirketlerin dijital pazarlama yatırımlarınin %84’ten %95’e, e-ticaret yatırımları ise %69’dan %84’e yükseleceğinin altını çizerken, böyle bir ortamda, dijital dünyada hem reklam verenlerin hem de tüketicilerin alışkanlıklarını analiz etmenin ve trendlerin farkında olmanın önemi vurguluyor.
Rapordan bazı çarpıcı veriler
Türkiye’de hanelerde bilişim teknolojileri bulunma oranında akıllı telefonlar yüzde 96,9 ile başı çekiyor. Bunu yüzde 36,3 ile dizüstü bilgisayar, yüzde 29,6 ile tablet ve yüzde 24,6 ile smart TV takip ediyor.
Türkiye’deki cep telefonu abone sayısı 73,6 milyon, internet abone sayısı ise 55,3 milyon. Son üç aylık verilere göre, internet kullanan bireylerin interneti kullanma amaçlarında yüzde 82,3 ile sosyal medya paylaşımı ilk sırada yer alıyor.
Rapor, dijital reklam harcamalarındaki trendler konusunda da pek çok global kaynağın verilerine yer veriyor.
Global verilere göre, Türkiye’de dijital reklam harcamaları 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 artmış, 2016’nın ilk 6 ayında video reklam yatırımları ise yüzde 50 artış göstermiş. Kullanıcıların markaları buldukları ve araştırdıkları mecraların başında arama motorları yine yerini korurken mobil mecralarda da bir artış söz konusu.
Dijital Türkiye 2016 raporunda ek olarak sektörlere göre dijital reklam harcamaları, Türkiye’de sitelerde kullanılan reklam ağları istatistikleri, sektörlere göre e-ticaret gelirleri, Türkiye’de sitelerde kullanılan e-ticaret altyapılarının istatistikleri gibi pek çok farklı başlık yer alıyor.