Site icon TechInside

Türkiye’de 2016’nın yıldız teknolojisi ne olacak?

2016, teknoloji tarihinde önemli bir yer kaplayacak. Her sene başında CES fuarında, o yıl karşımıza çıkacak yeni teknolojilerle karşılaşıp heyecanlanıyoruz ancak 2016’nın diğer yıllardan daha farklı olacağını öngörebiliyoruz.

2016, günlük yaşamımızda önemli etkiler yaratacak yeni teknolojilerin yılı olacak gibi görünüyor. Öyle ki, bu etkiler şimdiden kendini göstermeye başladı.

ABD’de insansız hava araçları sahiplerinin sayısı milyonları geçti. Sadece 2015 Noel döneminde, ABD’de 400 bin yeni drone satıldı. Üstelik bu milyonlarca drone sahibi 19 Şubat’a kadar ABD Federal Havacılık Yönetimi’ne Drone’larını kayıt ettirmek zorunda. Yani, 19 Şubat’tan itibaren ABD semalarına uçan tüm o minik pahalı oyuncaklar, resmen kayıt altında olacak ve izlenecekler. Bu da şu anlama geliyor, artık devletler de semalarında uçan milyonlarca drone’un farkında ve bu küçük hava araçlarının uçuşlarını düzene sokmak için yoğun çaba sarf ediyorlar. ABD’deki bu gelişmenin 2016 içinde Avrupa’ya ve Türkiye’ye de hızla ulaşacağını tahmin edebiliriz. Drone üreticileri, her yıl milyonlarca satan bu küçük ama pahalı cihazlardan daha fazla satabilmek için yoğun rekabet içindeler ve bu yıl piyasaya çok güçlü bir isim olan GoPro da giriyor. GoPro drone’larının piyasaya girmesiyle birlikte rakiplerinin fiyatları düşüreceğini tahmin etmek zor değil. Daha da ötesi akıllı drone’lar bu yıl kendilerini iyice gösterecekler. Akıllı drone’lar kullanıcıların kumandasına ihtiyaç duymadan, havadan sahiplerini otomatik olarak izleyip filme alabiliyorlar. Bu da spor yaparken, araç sürerken, doğa sporları ile ilgilenenlerin faliyetlerini çok kolayca videoya kaydedebilmelerini sağlıyor. Ancak beni burada asıl korkutan mesele, E5’te otomobiliyle ilerlerken akıllı drone’u pencereden dışarı salmayı deneyebilecek ve hızla akan trafiğin ortasına robot bir hava aracı bırakacak Türk kullanıcılar… Umarım birisi bunu denemeye kalkmaz ve biz de sonuçları hakkında haber yazmak zorunda kalmayız.

Bu arada, biliyorsunuz, dünyada milyonlarca drone satılmaya başlayınca işin içine Çinliler de girer ve fiyatlar daha da düşmeye başlar. Bu da, Avrupa ve Türkiye’de daha fazla drone satılması anlamına geliyor. 2015 boyunca haberlerde sık sık karşımıza çıkan ABD şehirlerinde ortaya çıkan drone haberlerini artık Türkiye için de daha sık görmeye başlayacağız.

Ancak drone’lardan daha önce karşımıza daha etkileyici bir teknoloji çıkacak. 2016’nın ilk çeyreğinde, sanal gerçeklik gözlükleri büyük sansasyonla piyasaya ulaşacak. Facebook’un Oculus Rift’i ve Valve’ın HTC ile ortak tasarladığı Vive, büyük heyecanla bekleniyor. Steam şimdiden kullanıcıların oyun listesinde, VR kategorisi oluşturdu ve VR gözlüğü desteğine sahip oyunları bu kategori altında sıralamaya başladı. VR gözlükleri aynı zamanda toplumun Arttırılmış Gerçeklik gözlüklerine alışmasını da kolaylaştıracak. Oyun piyasasının desteklediği VR gözlüklerinin elektronik mağazalarında satışa çıkması, Apple’ın iPad’ı tanıtması gibi, teknoloji severleri çok heyecanlandıracak bir gelişme olacak ve bu gelişmeye 2016 içinde tanık olacağız.

Uzun zamandır beklediğimiz kıvrılabilir ekranların ise bu yıl artık ticari ürünler olarak karşımıza çıkması yılın en büyük sürprizlerinden biri olabilir. CES 2016’da bu yeni kıvrılabilir ekranlarla oluşturulmuş prototip ürünlerin demolarını göreceğimiz kesin. Asıl merak ettiğimiz, ticari bir ürün sürprizi yaşayıp yaşamayacağımız. Gerçi teknoloji dünyası bu ürünleri uzun zamandır bekliyor ve bir ticari ürünün tanıtılması artık sürpriz olmayacak ama sansasyon yaratacağı kesin.

Örneğin LG’nin kağıt inceliğindeki OLED paneli CES’te sergirleyeceğini biliyoruz. Samsung’un da kıvrılabilir ekranların peşinde olduğunu yıllardır biliyoruz. Son Galaxy telefonun kıvrık kenarları, bu teknoloji üzerindeki çalışmanın bir sonucu ama nihai bir ürün olarak ekranı parmağımızın arasında kıvrılabilir, esnek telefonları ve tabletleri bekliyoruz. Bu yeni kıvrılabilir ekranlar sayesinde, çok daha esnek materyalleri saat, telefon, akıllı giysi gibi ürünler olarak hayatımızda görebileceğiz.

Exit mobile version