Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye yerli çip üretimiyle teknoloji atılımı Yapacak!

Türkiye, HIT-30 Yatırım Programı ile çip üretiminde küresel bir merkez olmayı hedefliyor. İşte detaylar.
- Advertisement -

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Fatih Özsoy, Türkiye’nin çip sektöründeki yetkinliğini artıracak HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı‘nın, teknoloji ihracatını ve yerli istihdamı destekleyeceğini belirtti. Özsoy, “Ülkemizin çip sektöründe yetkinlik kazanması teknoloji ihracatımızı destekleyecektir.” dedi.

HIT-30 programı ile stratejik alanlarda yatırımlar artacak

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı kapsamında HIT-Elektrikli AraçHIT-BataryaHIT-ÇipHIT-GüneşHIT-Rüzgar ve HIT-AR-GE olmak üzere 6 farklı çağrı yer alıyor. Program, Türkiye’nin yeni nesil enerjili araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneş hücreleri ve rüzgar türbinleri alanlarında üretim merkezi haline gelmesini hedefliyor.

2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık kaynağın yüksek teknoloji alanlarına yönlendirilmesi öngörülüyor. HIT-Çip çağrısı ile Türkiye’nin yarı iletken üretim kapasitesinin artırılması ve stratejik alanlarda teknolojik bağımsızlığın sağlanması amaçlanıyor. Bu çerçevede, toplamda 5 milyar dolarlık destek bütçesi ile 65 nanometre ve altı çip üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Yerli çip üretimi yatırım fırsatları ve istihdam yaratacak

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Fatih Özsoy, HIT-30 Programı’nın Türkiye’nin yüksek teknoloji üretiminde küresel bir merkez olmasına yönelik önemli bir adım olduğunu ifade etti. Özsoy, “Bu program, derin teknoloji çözümlerinin kritik parçalarından çiplerin ülkemizde üretilmesi için çok önemli bir adım.” dedi.

Özsoy, yerli çip üretiminde yaşanacak ivmenin, teknoloji alanında dışa bağımlılığı azaltarak Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü artıracağını belirtti. Ayrıca, yeni yatırımların çip sektöründeki firmalar için birçok fırsat sunacağını ve ekonomik anlamda büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Özsoy, yerli çip üretiminin istihdam açısından büyük potansiyel taşıdığını ve genç nüfusa yeni iş imkanları sunacağını belirtti. Bu yatırımların, ülkenin teknoloji altyapısını güçlendireceğini ve inovasyon kapasitesini artıracağını ifade etti. Ayrıca, beyaz eşya sektöründen otomotiv, savunma, uydu ve uzay konularına kadar geniş bir yelpazede çip tasarım ve üretim çalışmalarının devam edeceği öngörülüyor.

Özsoy, “5 milyar dolarlık bütçenin yurt dışından gelecek yeni çip yatırımlarına öncülük etmesini dilerken, Teknopark İstanbul olarak bu yatırımlara ev sahipliği yapmayı çok isteriz.” dedi. Yüksek teknoloji yatırımlarının, hem yerli firmaların yetkinliklerini artıracağını hem de uluslararası iş birliklerini güçlendireceğini sözlerine ekledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir