Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının doğal gaz ithalatının azaltılmasında büyük bir etkisi olduğunu vurguladı. Demircan, yenilenebilir enerji kurulu gücünün hidroelektrik santrallerle birlikte 67 GW’ı aştığını belirtti ve bu yatırımlar sayesinde şimdiye kadar 132 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının engellendiğini açıkladı. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin 20 yıllık reformları sayesinde enerji sektöründe 890 milyon ton karbon emisyonunun azaltıldığına dikkat çekti.
Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla önemli bir tasarruf sağladı
Demircan, Türkiye’nin enerji ithalatında hala yüksek maliyetlerle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, geçen yıl 60 milyar dolar, bu yıl ise 50 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye’nin enerji stratejisinde kaynak çeşitliliğine önem verildiğini dile getiren Demircan, yenilenebilir enerjideki yerli kaynak ağırlığının artırılması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca nükleer enerjiyi karbon sıfır hedefine ulaşmak için en temiz enerji kaynaklarından biri olarak gördüklerini ve bu kapsamda Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesinin devreye alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Sinop ve Kıyıköy’deki nükleer projelerin de ilerleyen dönemde enerji stratejisine katkı sağlayacağını ifade etti.
Demircan, güneş ve rüzgar enerjisi projelerinde özel sektör yatırımları ile önemli mesafeler katedildiğini, bu yatırımların kapasitesinin 31 GW’a ulaştığını söyledi. Halihazırda 70 GW’a yakın bir kapasitenin ön lisans ya da lisans aşamasında olduğunu ve bunun 34 GW’lık kısmının depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi projelerinden oluştuğunu belirtti. Ocak ve şubat aylarında gerçekleştirilecek güneş ve rüzgar YEKA ihaleleri ile sektöre ivme kazandırılacağını açıkladı. Ayrıca izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik bir kanun değişikliği hazırlığının tamamlanmak üzere olduğunu, mevcutta yaklaşık 48 ay süren izin süreçlerini 24 aya indirmeyi hedeflediklerini ekledi.
Türkiye’nin mevcut enerji iletim altyapısını güçlendirme çalışmalarına da değinen Demircan, mevcutta 75 bin kilometrelik bir iletim hattı bulunduğunu ve bunu 90 bin kilometreye çıkarmayı planladıklarını dile getirdi. Bu doğrultuda önümüzdeki 10 yıl boyunca 28 milyar dolarlık bir yatırımın iletim hatları için kullanılacağını söyledi. Bu yatırımlarla sistemi desteklemeyi, enterkonneksiyon kapasitesini artırmayı ve komşu ülkelerle iş birliğini güçlendirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, enerji sistemine yönelik depolama yeteneklerini geliştirerek daha sürdürülebilir bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.