Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye Yapay Zekâ Forumu’ndan geleceğimize yönelik açılımlar

1. Türkiye Yapay Zekâ Forumu, Türkiye'nin yapay zekâ stratejilerini Ankara'da şekillendirdi
- Advertisement -

Ülkem İçin Yapay Zekâ Derneği (AI4TR) tarafından 19-20 Nisan tarihlerinde Ankara’da düzenlenen 1. Türkiye Yapay Zekâ Forumu, yerel ve uluslararası uzmanları bir araya getirerek Türkiye’nin yapay zekâ alanındaki geleceğine ışık tuttu. Forum, sektör liderleri, akademisyenler, genç yetenekler ve politika yapıcıları bir araya getirerek yapay zekâ teknolojilerinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesi ve uygulanması üzerine kritik diyaloglar geliştirdi. Forumun ana teması, “Ülkemizin yapay zekâ alanında uluslararası gelişmeleri yakalaması ve sürdürülebilir bir rekabet oluşturması” üzerine idi.

1. Türkiye Yapay Zekâ Forumu’nu Ulusal Yapay Zekâ Stratejisinin Oluşturulması ve Uygulanmasında Öncü Kamu Kurumları, Araştırma Merkezleri, STK’lar ve Endüstri Destekliyor. Forum, yapay zekâ alanında öncü çalışmalar yürüten Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü üst düzey yöneticilerinin, kurumlarının yapay zekâ alanında Ulusal Yapay Zekâ Stratejine uygun etkin çalışmalarına dair özet bilgileri içeren açılış konuşmaları ile başladı. Ayrıca, bu kurumlar kurumsal desteklerinin yanı sıra foruma çeşitli uzmanlar göndererek panellere ve yapılan çalıştaya önemli katkılar sundular. Destekleyenler arasında ülkemizin en köklü sivil toplum örgütü Türkiye Bilişim Derneği ve Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen öğretim üyeleri ve birçok özel sektör temsilcileri de yer almaktaydı.

Türkiye’de ilk kez, sadece yapay zekâ değil, ülkemizin yapay zekâ ekosisteminin nasıl gelişmesi gerektiği tartışıldı, somut çıktılara bağlandı, raporlandı ve uygulamaya yönelik öneriler ile politikalar yakın ölçüm ve izlemeye alındı.

Dernek Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kuşçu’nun açılış konuşmasıyla başlayan forum, “Yapay Zekânın Gelişimini Karşılamak İçin Eğitim Politikaları” ve “Yapay Zekâ için Siber Güvenlik” gibi temel konuların yanı sıra yapay zekâ stratejisi değerlendirmesi, hukuki düzenlemeler ve regülasyonlar, akıllı sağlık uygulamaları, biyoloji ve yapay zekâ, sürdürülebilir tarımsal uygulamalar, endüstri ve inovatif uygulamalar, yapay zekâ ile yaratıcı performanslar, yapay zekânın Türkiye’deki geleceği gibi başlıklarda 13 farklı oturum ile devam etti. Özellikle, Santa Fe Enstitüsü’nden Prof. Melanie Mitchell’ın “The AI Divide” başlıklı oturumu, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Mitchell, yapay zekâ teknolojilerinin etik ve adil bir şekilde geliştirilmesinin küresel önemini vurgulayarak, teknolojinin toplumsal etkileri üzerine düşündürücü içgörüler sundu.

Sektör Profesyonelleri “YZ Rekabetçiliğimiz Çalıştayı”nda Bir Araya Geldi
Forumun ikinci günü, Yapay Zekâ Öneri ve Politikalar Çalıştayı ile devam etti. ‘Ülkemiz yapay zekâ alanında sürdürülebilir uluslararası rekabet üstünlüğünü nasıl sağlar?’ sorusuna çözümler üretmek için bir araya gelen sektör profesyonelleri; etik, hukuk, sağlık, tarım, altyapı, insan kaynakları ve eğitim gibi çeşitli konularda Türkiye’nin yapay zekâ stratejilerini tartıştı ve çeşitli çözüm önerileri geliştirdi. Dernek Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kuşçu, bu çalıştayın amacının somut çıktılar yaratmak ve bunların izlenebilirliğini sağlamak olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Kuşçu, forum sonuçlarının Türkiye’nin teknoloji politikaları üzerinde etkisi olacağını belirterek, “Katılımcıların ortaya koyduğu fikirlerin sektörel yenilikleri hızlandırmasını ve uluslararası rekabette Türkiye’yi güçlendirmesini hedeflediklerini” ifade etti.

Ulusal ve Uluslararası Yapay Zekâ İzleme Komitesi Kuruldu

1.Türkiye Yapay Zekâ Forumu, Yapay Zekâ İzleme Komitesi’nin kurulduğunun duyurulmasıyla tamamlandı. Komite, 30’dan fazla genç gönüllü tarafından yönetilecek ve geliştirilen politika ve çözüm önerilerinin uygulamalarını izleyecek. Ayrıca, komite bir bilgi merkezi işlevi görerek, dünya genelindeki yapay zekâ gelişmelerini takip etmekten de sorumlu olacak. Doç. Dr. İbrahim Kuşçu, bu önemli adım hakkında şunları söyledi: “Komitemizin gençlerimiz tarafından yönetilmesi, onlara duyduğumuz güvenin bir göstergesidir. Gençlerimizin enerjisi ve yenilikçi düşünceleri, ülkemizin yapay zekâ alanında uluslararası düzeyde öne çıkmasını sağlayacak. Bu yeni yapılanma, somut sonuçlar üretme ve bu sonuçların takibini sağlama kapasitemizi önemli ölçüde artıracaktır. Bu girişim, forumun sadece fikir alışverişinde bulunulan bir platform olmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin yapay zekâ alanındaki ilerlemesine somut katkılarda bulunan yapısal değişiklikleri hayata geçirdiğini göstermektedir.”

Komitenin ortaya çıkaracağı değerlendirme raporunun ise kamuoyu ile paylaşılacağı ve izlemeye alındığı belirtildi.

Forum Ülkemizin Kalkınmasına ve Geleceğine Kritik Fayda Yaratan Somut Çıktılar Üretiyor ve Yapay Zekâ Teknolojilerinin İnsanlarımızın Geleceğini Olumlu Etkilemesi İçin Çaba Harcıyor
Forumun çıktıları arasında ülkemizin yapay zekâ ile kalkınması ve uluslararası rekabeti yakalaması hakkındaki 2 ayrı raporun yanı sıra oluşturulan Yapay Zekâ İzleme Komitesi ülkemizde ve dünyada yapay zekâ gelişimlerini hassas radarı altına alıyor ve etkilerini ölçümlüyor.

12 Aralık: Faydalı Yapay Zekâlar Günü ve 1. Türkiye Yapay Zekâ Ödülleri
Yapay zekânın gezegenimizi ve insanlığı çok yakından etkileyeceği bilinen bir gerçek. Bu nedenle Forumda Dünya İnsan Hakları haftasında 12 Aralık gününün “Faydalı Yapay Zekâ Günü” olarak dünyaca kabul edilmesi çalışmalarına ve ülkemizde yine AI4TR – Ülkem İçin Yapay Zekâ Derneği tarafından ilk kez düzenlenecek olan 1. Türkiye Yapay Zekâ Ödülleri’nin aynı günlerde düzenlenmesine karar verildi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir