Türkiye’nin uzay alanındaki hızlı gelişimi, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), TÜBİTAK UZAY ve TÜBİTAK SAGE gibi kamu kurumları ile bir dizi önde gelen uzay firmasının işbirliğiyle bir adım daha ileri taşınıyor. Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı 77. Uluslararası Uzay Kongresi (IAC 2026) için başvuruda bulundu ve bu önemli etkinlik için seçildi.
IAC 2026, Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı en büyük uluslararası bilimsel zirve ve sergi olma özelliğini taşıyor. Etkinlik, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve SAHA EXPO AŞ tarafından organize edilecek ve 70’ten fazla ülkeden 10 binden fazla katılımcıyı Antalya’da buluşturacak. SAHA EXPO AŞ, IAC 2026’nın kongre ve fuarlarla ilgili etkinliklerinin yönetimini üstlenecek.
Bu etkinlik, Türkiye’yi dünya uzay sektöründe önemli bir prestij ve fırsatla buluşturacak. Dünyanın dört bir yanından uzay otoriteleri, kurumları ve firmaları aynı çatı altında buluşturacak olan IAC 2026, Türkiye’nin uzaydaki milli kabiliyetlerini sergilemesine olanak tanıyacak.
IAC 2026’ya ana paydaş olarak katkı sağlayan SAHA Milli Uzay Endüstrisi Komitesi (SAHA MUEK), sivil havacılık alanında önemli bir otorite olan Uluslararası Havacılık Kalite Grubu’na (IAQG) dahil oldu. SAHA MUEK, IAQG bünyesindeki Uzay Forumunun çalışmalarına katılarak dünya uzay endüstrisi kalite süreçlerine katkıda bulunacak.
Dünyanın en geniş uzay örgütlenmesi olan Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF) üyesi SAHA MUEK, “Milli Uzay Programı” yörüngesinde başarılarını sürdürüyor. Geçen yıl Paris’te düzenlenen 73. Uluslararası Uzay Kongresi’ne katılan SAHA İstanbul, Türkiye’yi “Dernek, Küme ve Profesyonel Topluluklar” kategorisinde temsil eden ilk ve tek organizasyon olma özelliğini kazandı.
Ayrıca, SAHA MUEK’in girişimiyle Türkiye’nin ilk “uzay pavilyonu” SAHA EXPO 2022 Fuarı’nda hayata geçirildi. 2024’te de benzer bir pavilyonun oluşturulması bekleniyor, bu sayede Türkiye’nin uzay endüstrisi ve teknolojileri alanındaki başarıları daha geniş bir kitleye tanıtılacak.
Türkiye’nin uzay sektöründeki büyüme ve gelişimi, uluslararası alanda dikkat çekmeye devam ediyor. IAC 2026, bu alandaki başarıların daha da öne çıkmasına katkı sağlayacak önemli bir adım olarak göze çarpıyor.
acaba bizim dünya dışında farklı bir gezegende bir şeyler yapmaya ömrümüz yetecek mi