Türkiye, 2025 yılında uzay havasının insan hayatına etkilerini araştırmak üzere önemli bir adım atıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı politikalar doğrultusunda uygulamaya konulan Milli Uzay Programı kapsamında, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından “Uzay Havası Uygulama Merkezi” (UHUM) kuruluyor. Bu merkezin 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.
UHUM’un temel amacı, uzay havasındaki değişimleri izlemek, modellemek ve bu değişikliklerin insan yaşamına olan etkilerini anlamak. UHUM, dağınık akademik çalışmaları destekleyerek, uzay havası, yakın uzay nesnelerinin izlenmesi, uzay ortamı simülasyonları gibi hizmetleri bir araya getirerek Türkiye’yi uluslararası alanda temsil edecek.
Uzay havasındaki değişimler, özellikle uyduların ömrünü etkileyerek haberleşme ve seyrüsefer hizmetlerinde bozulmalara neden olabiliyor. Ayrıca, güneş fırtınalarının yeryüzündeki elektrik iletim sistemlerini etkilemesi, uzun süreli elektrik kesintilerine yol açabiliyor. Bu nedenle uzay havasının sürekli izlenmesi ve anlaşılması önem taşıyor.
UHUM’un faaliyete geçmesiyle birlikte, Türkiye uzay havası konusunda üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının çalışmalarını destekleyecek, uzaya yönelik projelerin geliştirilmesine olanak sağlayacak. Ayrıca, “Bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi” hedefi doğrultusunda bu yıl içinde Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Türkiye’nin ilk uzay yolcuları olarak belirlenmiş durumda. Alper Gezeravcı’nın 2024’ün başında uzaya gitmesi planlanıyor.
Programın diğer hedefleri arasında “Ay’a ilk teması gerçekleştirme”, yeni nesil uydu geliştirme, Türkiye’ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi oluşturma, uzaya erişimi sağlama ve bir uzay limanı işletmesi kurma gibi stratejik adımlar da bulunuyor. Türkiye, bu hedefler doğrultusunda uzay sanayi ekonomisini geliştirmeyi ve bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmayı amaçlıyor.