Site icon TechInside

Türkiye siber saldırganların hedefinde

Trend Micro’nun düzenli olarak gerçekleştirdiği global siber saldırı raporu açıklandı. Dünya genelinde Nisan ayında gerçekleştirilen saldırıların bir önceki aya göre yüzde 24 arttığını ortaya koyan raporda, toplam saldırı sayısının da 3,6 milyarın üzerine çıktığı belirtiliyor. 

Her beş mailden dördü siber tehdit içeriyor

Nisan ayında engellenen 3,6 milyarın üzerindeki saldırının çeşitlerine bakıldığında e-posta yoluyla gerçekleştirilen saldırıların yine ilk sırada olduğu görülüyor. Yakalanan tüm saldırıların yüzde 80’inden fazlasını e-posta yoluyla yapılanlar oluşturuyor. ABD ve Çin bu tür saldırıların en çok engellendiği iki ülke olarak öne çıkıyor. Rapora göre Türkiye Orta Doğu’da en çok saldırının yakalandığı ülke. Daha önceki dönemlerde Excel ekli e-postalar yakalanan saldırıların çoğunluğunu oluştururken bu dönem ise Exe eklentili e-postaların öne çıktığı görülüyor.

Tespit edilen zararlı web sitesi sayısında yüzde 11 artış gerçekleşti

Nisan 2018’de çoğunluğu ABD, Fransa ve Çin’de host edilen 92 milyondan fazla zararlı web sitesi tespit edilerek ulaşımı engellendi. Bu web sitelerine girmeye çalışan kullanıcı sayılarında ise Japonya, ABD ve Tayvan ilk üç sırayı paylaşıyor. Orta Doğu’da ise ilk sırada Türkiye geliyor.

2017’de adından söz ettiren ve 2018 boyunca da etkileri devam eden WannaCry, Nisan ayında da en çok rastlanılan fidye yazılım oldu. Ancak arkasından gelen Gandcrab, Locky ve Cerber ailesi fidye yazılımlarının sayısı ise artmaya devam ediyor. Yakalanan Wannacry saldırılarının sayısında yüzde 6 artış saptanırken diğer üç fidye yazılım ailesinin saldırı sayısı 2018’in başından beri devam eden artışını sürdürdü. Orta Doğu’da tespit edilen tüm saldırıların yüzde 11’inden fazlası Türkiye’de yakalanırken, bu oranla da Türkiye bölgesinde birinci sırada. Dünyadaki tüm saldırılar değerlendirildiğinde ise Türkiye altıncı sırada yer alıyor.

Exit mobile version