Site icon TechInside

Türkiye e-imza ile tanışalı 10 yıl oldu

E-GÜVEN’in Genel Müdürü Can Orhun, Türkiye’de ilk elektronik imzanın üreticisi olarak 10 yılı geride bırakmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, “E-GÜVEN olarak Türkiye’de e-dönüşümün temelini oluşturan e-imzayı ilk ürettiğimiz tarih olan 24 Haziran 2005’ten itibaren BTK’nın verdiği rakamlarla 2015’in ilk çeyreğine kadar 1 milyon 700 binden fazla elektronik sertifika üretildi. Biz de sunduğumuz hizmetlerle Türkiye Elektronik İmza pazarında özel sektöre hizmet veren şirketler arasında yüzde 70 pazar payı elde ettik. ”dedi.

E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun

E-GÜVEN, 2004 yılında yürürlüğe giren 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu ile e-devlet, e-şirket, e-fatura, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi (UYAP), Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP),  Elektronik Genel Kurul gibi uygulamalar için elektronik imza sağlıyor. E-GÜVEN’in e-imzanın ilk üreticisi olarak Türkiye’deki gelişim sürecinde başından beri en büyük katkıyı sağlayan şirket olduğunu vurgulayan E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun sözlerine şöyle devam etti:
Türkiye’nin elektronik dönüşümü kapsamında ürettiğimiz ilk e-imza ülkemiz adına önemli bir milattı. 2005 yılından itibaren odağımızda bulunan e-dönüşüm sürecinde elektronik imza ile birlikte kurumlara da elektronik imza odaklı projeler üretmeye devam ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye elektronik imza pazarında ayda ortalama 7 milyon doğrulama ve 550 bin imzalama işlemi yapıyoruz. E-imza ile devletler vatandaşlara, şirketler de müşteri ve çalışanlarına daha iyi hizmet veriyor. Kurumların yanı sıra birey tarafında da e-imza ile yapılabilecek işlemler her geçen gün artıyor.  E-imza sahiplerinin yüzde 19’unu 19-25 yaş arası, yüzde 40’ını 25-40 yaş arası, yüzde 41’ini 40 yaş ve üstü kullanıcılar oluşturuyor. Örneğin e-devlet kapısı üzerinden yapılan işlem kaleminin 2018 yılında 3 bini geçmesi ve kullanıcı sayısının 30 milyonu bulması bekleniyor. E-devlet kapısında kişilik bilgisi gerektiren işlemlerden bazıları sadece e-imza ya da mobil imza ile yapılabiliyor. Günümüzde yeni teknolojilerin de desteğiyle bireyler ve kurumlar için e-imza kullanım alanları yaygınlaşmaya devam ediyor.”

E-imza ile yapılacak işlemler her geçen gün artıyor
E-GÜVEN’le kamuda e-devlet uygulamaları, otomobil alım-satımı, online dava açma, adres değişikliği bildirimleri vb; özel sektörde ise banka talimatları, bayi ağı iletişiminde sipariş süreci,  çalışan hizmet sözleşmeleri vb ıslak imza gerektiren tüm işlemlerde e-imza kullanmaya başlayan bireylerin ayda 5 gün kazandığına da dikkat çeken Orhun şöyle konuştu:
“E-imza zaman ve maliyet konularında sağladığı faydaların yanı sıra kağıt, kartuş ve tonerlerden yapılan tasarruflarla çevreye de büyük katkılar sağlıyor. Bir insanın yıllık ortalama oksijen ihtiyacını karşılamak için 7-8 ağaç gerekiyor. E-GÜVEN olarak şirketlerin e-imzalı projeler üretmesine destek olarak ve bireylerin e-imza edinmesini sağlayarak kurtardığımız 10 binden fazla ağaçla ortalama 1500 insanın oksijen hakkını elinden almamış olduk.” 

Elektronik İmza Kanunu’nun yürürlükte olduğu 11 yıl içinde yarım milyondan fazla nitelikli elektronik sertifika üreten E-GÜVEN, sunduğu e-imza çözümleri ile onay işlemlerinde ıslak imzanın neden olduğu zaman kaybını ve kağıt kullanımıyla çevreye verilen zararı büyük ölçüde azaltıyor.

Exit mobile version