Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye dünyanın yeni oyun girişim merkezi olma yolunda hızla ilerliyor

KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Lideri Gökhan Kaçmaz, oyun sektörü ile alakalı yaptığı açıklamalarda bulundu.
- Advertisement -

KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Lideri Gökhan Kaçmaz, oyun sektörü ile alakalı yaptığı açıklamalarda şöyle dedi: “Türkiye’de oyun sektörü özellikle son yıllarda aldığı yatırımlar ve gerçekleşen başarılı satın almalarla ön plana çıktı. Türkiye’de 2022 yılı itibarıyla 600’e yakın oyun şirketi bulunuyor. 2020 yılında toplamda 109 adet yeni oyun girişimi kurulurken 2021 yılında 72 yeni oyun girişimi kurulduğu gözlemlendi. Oyun sektörü, Türkiye girişim ekosistemi içerisinde yatırımcılar tarafından adet ve hacim olarak en çok ilgi gören sektörlerden birisi oldu. 2020 yılında toplamda 16 oyun şirketi girişim sermayesi yatırımı alırken 2021 yılında ise 56 oyun şirketi girişim sermayesi yatırımı aldı. İşlem sayısında yaşanan büyük artış işlem hacminde de etkisini göstererek, 2021 yılında alınan yatırımların toplam hacminin 355 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesini sağladı. 2022 yılının Ocak ayında tamamlanan Dream Games, Spyke Games ve Fomo Games işlemleri ile Türkiye oyun sektöründe henüz 2022’nin ilk ayında toplam 315 milyon dolar işlem hacmi elde edildi”

KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Direktörü Özge İlhan ise “Global oyun devlerinin gözü Türk oyun şirketlerinin üzerinde” olduğunu ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Oyun girişimlerinin aldığı yatırımlar sektörün hacmini gösterdi

CNR oyun sektörü

“Türkiye’de ise Dream Games’in, Kasım 2019’da Singapur merkezli Makers Fund öncülüğünde ve İngiltere merkezli Balderton Capital katılımıyla aldığı toplam 7,5 milyon dolar tutarındaki çekirdek yatırımı, Türkiye’nin 2019 yılındaki en büyük girişim sermayesi yatırımı olarak öne çıkmaktaydı. 2021 senesinde Şubat ayında gerçekleşen seri A yatırım turuyla birlikte Dream Games’in Index Ventures, Makers Fund ve Balderton Capital’dan aldığı 50 milyon dolar tutarı ve yine Dream Games’in Haziran 2021’de 1 milyar dolar değerleme üzerinden gerçekleşen ve İngiliz kökenli Index Ventures ve ABD kökenli Makers Fund’ın öncü olduğu, İngiliz Balderton Capital, ABD’li Institutional Venture Partners ve Kora Holding’ın katıldığı 155 milyon dolar işlem hacmine sahip seri B yatırım turu ise işlem hacmi bakımından öne çıkan ve oyun sektöründe gerçekleşen öne çıkan işlemler oldu ve şirketin 2 senede önemli ölçüde büyümesini gözler önüne serdi.

https://www.techinside.com/turk-oyun-girisim-ekosistemi-yatirimcilarin-gozdesi-olmaya-devam-ediyor/

Böylelikle Haziran 2021’de Dream Games 1 milyar dolar değerleme aşarak Türkiye’nin 4. Unicorn şirketi oldu ve bu işlemle şirket Türkiye’de gelmiş geçmiş en büyük seri B yatırımı alan şirket olma unvanını da kazandı. 2022 yılına hız kesmeden başlayan Dream Games ocak ayında tamamladığı seri C yatırım turunda seri B yatırım turundaki yatırımcıların yanı sıra dünyanın en büyük fonlarından birine sahip olan Blackrock’ın da içinde bulunduğu yatırımcı grubu tarafından 255 milyon dolar yatırım alarak değerlemesini kısa zamanda 2,75 milyar dolar seviyesine çıkardı.

Yine 2022 Ocak ayı içerisinde ABD kökenli Griffin Gaming Partners’ın, 2020 yılında kurulan oyun şirketi Spyke Games’e yaptığı 55 milyon dolar tutarındaki tohum yatırımı da 2022 yılında gerçekleşen en önemli işlemlerden olmasının yanı sıra yabancı yatırımcıların Türkiye oyun sektörüne olan güvenini bir kez daha kanıtlar nitelikte oldu. 2021 yılının Mart ayında bireysel yatırımcılar tarafından 2,3 milyon ABD doları tohum yatırım alan Fomo Games, 2022 Ocak ayında İngiltere merkezli Libertus Capital’dan 50 milyon ABD doları değerleme üzerinden 5 milyon ABD doları tohum yatırım aldı.

Son yıllarda yerli finansal yatırımcıların yer aldığı oyun yatırımları arasında Actera’nın 2021 yılı Nisan ayında ve Şubat ayında oyun şirketleri Ace Games ve Brew Games’e yapmış olduğu yatırımlar ve buna ek olarak 2021 yılı Aralık ayında da Esas Holding ile birlikte yine oyun sektöründe faaliyet gösteren Libra Softworks’e yatırımları dikkat çekti.”

Global trendlerin oyun sektörü ile etkileşimi çok yüksek

Birleşme ve satın alma işlemlerinde de oyun sektörü ön planda

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir