Türkiye Açık Kaynak Platformu çatısı altında Türk Telekom ile birlikte organize edilen Siber Güvenlik Fikir Maratonu’nun, dijital kullanıcı kabulünün (dijital onboarding) bankacılık ve telekomünikasyon başta olmak üzere birçok alanda hızla yaygınlaştığı bir dönemde “Yeni Nesil Kimlik Doğrulama Yöntemleri ve Çözümleri” temasıyla düzenlenmesi çok yerinde bir tercih olarak karşımıza çıkıyor. 3 Ocak’ta gerçekleşen ödül töreninde 100 bin lira değerinde ödülün sahibi olan takımların belki de daha büyük kazancı, bu kadar güncel bir konuda derinleşme fırsatı bulmak oldu.
13-17 Aralık tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlikte üniversite öğrencilerinin ve yeni mezun gençlerin iş geliştirme, tasarım ve proje yeteneklerini kullanarak fikirlerini tek tek ya da takımlar hâlinde yarışmaya açıktı. 11 ekibin katıldığı fikir maratonunda Unicorn takımı birinci, Eternal takımı ikinci ve Blocco360 takımı üçüncü oldu.
“Bioauth: Browser Fingerprinting ve Makine öğrenmesiyle Davranışsal Biyometrik Kimlik Doğrulama” fikriyle birinci olan Unicorn takımı 50 bin lira, “DrawPass: Kullanıcıya Özgü Yazma ve Resmetme ile Biyometrik Kimlik Doğrulama” ile ikinci olan Eternal takımı 30 bin lira ve “Blocco360: Yeni Nesil Blokzinciri ile Kimlik Doğrulama” ile üçüncü olan Blocco360 takımı ise 20 bin lira değerinde ödülün sahibi oldu.
3 Ocak’taki ödül törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türk Telekom İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emre Vural, Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya ile Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu katıldı.
Törende konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır “Kamu altyapılarının, özel sektörün ve bireysel yaşamımızın siber risklere karşı korunması için yenilikçi çözümlerin geliştirilmesi çok önemli. Bu yarışmalar çözüm üretmek isteyen genç nesillerin fikirlerine fırsat veriyor. Bu nedenle çok önemsiyoruz” derken Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya, “Türkiye Açık Kaynak Platformu olarak, ülkemizde açık kaynak kodlu yazılımların gelişmesi ve yazılımcı sayımızın artması için rekabet öncesi işbirliği çerçevesinde farklı projeler yürütüyoruz. Platform olarak ülkemizde yerli ve milli çözümlerin geliştirilmesini önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
Türk Telekom İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emre Vural ise, “Türk Telekom olarak siber güvenliğin, ulusal güvenliğin önemli bir unsuru olduğunun bilinciyle Türkiye’nin en büyük siber güvenlik merkezinde yerli ve millî siber güvenlik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu alanda yetişmiş insan kaynağına katkı sağlamaya da devam ediyoruz. Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun aktif üyesi olarak ekosistemin gelişmesi için nitelikli yazılımcı sayısını artıracak projelerin yaygınlaşmasını önemsiyoruz” şeklinde konuştu.