Turkcell’in sabit ve mobil müşterilerinin artan kapasite ihtiyaçlarına uygun olarak tasarladığı Bütünleşik Transport Şebeke mimarisi ile sabit ve mobil şebeke tek kanaldan yönetilecek. Bu, özellikle pandemi döneminde olduğu gibi yoğunluk yaşanan kullanım durumlarında hizmet kesintisinin önüne geçecek.
Turkcell Bütünleşik Transport Şebeke mimarisi neler yapacak?
Pandemi döneminde uzun süre evlerde kaldık ve mobil kullanımımız belirli oranda arttı. Bu da bazı kullanıcıların aldığı hizmette zaman zaman kesintiler yaşamasına neden oldu. Turkcell tarafından geliştirilen Bütünleşik Transport Şebeke mimarisi ise bu kesintilerin de önüne geçilecek.
Bu teknolojik dönüşüm sayesinde Turkcell müşterileri ayrıca daha önce sadece mobil hizmet aldığı noktalardan TV+, Ev fiber interneti ve kurumsal telekomünikasyon gibi sabit iletişim hizmetlerini de alabilecek. 5G’ye uyumlu yeni mimari, 5G ile birlikte gelecek yeni teknolojiler için de gerekli altyapıyı bugünden sağlanmış oldu.
Yeni hayata geçirilen Bütünleşik Transport Şebeke mimarisi ile birbirinden bağımsız olarak taşınan mobil ve sabit altyapılar tek bir mimaride birleştirilerek şebekede verilerin taşınması için daha yüksek bir kapasite oluşturuldu. Terabit seviyesinde anahtarlama kapasitesine sahip router ekipmanlarıyla desteklenen IP/MPLS tabanlı mimari çözüm, mobil ve sabit servis hizmet kalitesinin aynı şekilde korunmasını sağladı.
Geçtiğimiz sene sonu itibariyle testlerine başlanan ve hayata geçen yeni nesil Transport Şebeke mimarisi, Endüstri 5.0 sürecinde önemli bir ihtiyaç olacak programlanabilir şebeke otomasyonuna da imkan tanıyor.
Konuyla ilgili konuşan Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin şunları söyledi:
“Sabit ve mobil taraftaki şebekemizi bütünleşik hale getiren bu teknolojiyle birlikte özellikle pandemi sürecinde artan şebeke trafiğimizi kolayca yönettik ve müşterilerimizin evlerinde oldukları süre boyunca alıştıkları Turkcell kalitesinde hizmet almaya devam etmelerini sağladık. Ayrıca şebekemizde yüzde 45’e varan tasarrufa imkan veren bu yeni mimari sayesinde, kaynaklarımızı daha verimli yürütme şansına kavuştuk.”