Site icon TechInside

Türk mühendislerden Apple için dev patent!

iOS platformu için bir ses tanıma uygulaması olarak 2010 yılında piyasaya sürülen ve hemen Apple tarafından satın alınarak iPhone cihazlar için standart sesli asistan uygulamasına dönüştürülen Siri, Macobserver’da yer alan bir habere göre muazzam bir yeniliğe kavuşmak üzere. İki Türk mühendis tarafından geliştirilen ve Apple tarafından patenti alınan yeni bir teknoloji, hem kimlik doğrulamayı kolaylaştırıyor hem de sesli komutları gürültülü ve kalabalık alanlarda bile çok daha etkili bir hale getiriyor.  

2011 yılından beri neredeyse tüm Apple cihazlar için standart sesli asistan olarak kullanılan Siri ile ilgili en büyük sorunlardan biri arka plan gürültüsüdür. Sesli asistan, arka plan gürültüsü olan kalabalık alanlarda güvenilmez sonuçlar vermesiyle ünlüdür. Bu durum Apple Vision Pro, AirPods Max ve AirPods Pro gibi cihazlarda önemli bir sınırlama haline gelmiş durumda. Ancak Apple’ın son patenti, kullanıcı girdisini algılamak için kendi kendini karıştıran interferometri sensörlerinin yardımıyla bu sorunu çözecek gibi görünüyor.

“Giyilebilir Deri Titreşimi veya Sessiz Hareket Algılama” başlıklı patent giyilebilir elektronik cihazlara atıfta bulunuyor. Mehmet Mutlu ve Ahmet Fatih Cihan adlı Bilkent mezunu iki genç Türk mühendis tarafından geliştirilen ve Apple adına yapılan patent başvurusunda yer alan çizimler bir AirPods Max kullanıcısının kalabalık alanlarda Siri’yi ve sesli komutla ilgili diğer özellikleri nispeten kolaylıkla nasıl kullanabileceğini göstermekte.

Nasıl Çalışıyor?

Düzenlemeler, “başa takılabilir çerçeveye monte edilmiş ve kullanıcının başındaki bir konuma doğru bir ışık demeti yaymak üzere çalıştırılabilen kendinden karışımlı bir interferometri sensörü” içermektedir. Bu arada, kullanıcının sesli komutunu algılamak için komut yorumlayıcısı olarak bir mikrofon kullanılıyor.

Patente göre, kendiliğinden karışan interferometri sinyali cilt deformasyonunu tespit edebiliyor. Bu sistem, her konuştuğumuzda cildimizin bir kısmının deforme olması temelinde çalışıyor.

Ayrıca AirPods, ışık demetini kullanıcının kulağındaki bir konuma yönlendirecek şekilde yapılandırılabilir ve komut yorumlayıcı, cilt titreşim modellerine dayanarak komutu tanımlayabilir. Cihazın diğer varyasyonları arasında Apple Vision Pro gibi güneş gözlükleri de bulunmaktadır.

Bu durumda, kendiliğinden karışan interferometri kullanıcının şakak kemiğine doğru bir ışık demeti yayacaktır. Bu arada, komut yorumlayıcı kullanıcıdan gelen sesli komutu tanıyabilecektir.

Deri deformasyonu, kurulumun çalışması için çok önemlidir. Kullanıcı gürültülü bir ortamda sesli komut verdiğinde, ses boğulabilir. Bu gibi durumlarda cihaz, komutu algılamak için cilt titreşimlerini kullanabilir. Sistem, belirli bir eşiğin ötesindeki sesli komutları yok sayacak şekilde ayarlanmıştır. Bu şekilde cihaz istenmeyen sesli komutları görmezden gelebilir.

Patentin kapsamı oldukça geniş. Apple Vision Pro, AirPods Max ve AirPods Pro dahil olmak üzere birçok Apple ürününde kullanılabilir. Bir kez uygulandığında, Apple Vision Pro’nun kilidini açmak, kalabalık bir ortamda Siri’yi kullanmak vb. için sesli kimlik doğrulamayı kullanabilirsiniz.

Apple kısa süre önce de bilek konforunu artırmayı amaçlayan mıknatıslı kordon tasarımı için yeni bir patent başvurusu yapmıştı.

Exit mobile version