Site icon TechInside
%%title%%

Türk mühendisler, görme engelliler için akıllı baston tasarladı!

Türk mühendisler tarafından geliştirilen akıllı baston, görme engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için inovatif özelliklerle donatıldı. Geleneksel bastonların yalnızca yer seviyesindeki çukur, basamak gibi engelleri algılayabildiği düşünüldüğünde, WeWalk tarafından üretilen bu akıllı baston, baş ve göğüs bölgesindeki engelleri de algılayarak görme engelli kullanıcıya ses ve titreşim yoluyla uyarı gönderiyor. Bu özellik, görme engellilerin günlük hayatta karşılaşabileceği riskleri azaltmada büyük bir güvenlik avantajı sunuyor.

Türk mühendisler, görme engelliler için akıllı baston geliştirdi

Navigasyon işlevine de sahip olan akıllı baston, kullanıcıya sesli yönlendirmelerle hedefe ulaşma imkanı sağlıyor. Ayrıca toplu taşıma entegrasyonu sayesinde yakındaki otobüs duraklarını ve duraktan geçen araçları listeliyor, böylece hangi otobüsün ne zaman geleceği gibi bilgilere erişim sağlıyor. Kullanıcı, bastonun sesli asistanı ile telefonuna ihtiyaç duymadan tüm bu işlemleri gerçekleştirebiliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te faaliyet gösteren WeWalk’un bu projesi, uluslararası alanda da ses getirmiş; Time Dergisi tarafından yılın icadı seçilmiş ve İngiltere’de ‘yılın inovasyonu’ ödülünü Kral Charles tarafından takdim edilmiştir. Bu başarı, Türkiye’ye ilk kez Edison Ödülü’nü kazandırarak WeWalk ekibinin global çapta tanınmasına da katkı sağlamıştır.

Bugün dünya genelinde 59’dan fazla ülkede binlerce kullanıcıya ulaşan akıllı bastonun daha geniş kitlelere erişmesi hedefleniyor. WeWalk’un kurucu ekibinden Murat Ugiş, internet üzerinden satışın yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri ve sosyal destek fonları yoluyla bu teknolojiyi daha çok görme engelliye ulaştırmayı amaçladıklarını belirtiyor. Bu doğrultuda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yaparak görme engelli gaziler ve öğrenciler için projeler geliştiriyorlar.

Ayrıca WeWalk, “Danış” adını verdikleri yeni bir hizmeti de kullanıma sundu. Danış, görme engellilerin telefonlarının kameraları aracılığıyla profesyonel bir asistana bağlanarak çevrelerindeki nesneler hakkında bilgi almalarını sağlıyor ve ücretsiz sunulması hedeflenen bu hizmetin engelli bireylerin hayatını daha da kolaylaştıracağı düşünülüyor.

Exit mobile version