Techinside Google News
Techinside Google News

Türk girişimlerinin global pazara açılma hikayeleri

Türk girişimlerinin global pazarda elde ettiği daha fazla başarı duymaya devam ediyoruz. Bu pazarda önemli dinamik etkenler bulunuyor.
- Advertisement -

Son üç yılda, Türk girişimleri, girişimci ekonomisine yatırım çekme konusunda birçok Avrupalı ​​rakibini geride bıraktı. Bottobo Robotics’in Yönetici Ortağı ve Kurucu Ortağı Ali Koçer: “Beş yılda vizyonumuz oldukça iddialı” dedi. Ayrıca, Türk girişimlerinin global alanda etkisi büyük.

Türk girişimlerinin global pazardaki yeri

Geçtiğimiz yıl, Türkiye, girişim yatırımları açısından Avrupa’da 12. sırada yer aldı. İstanbul Avrupa şehirleri arasında 6. sırayı elde etti. Dahası, İstanbul, oyun endüstrisinde Avrupa genelinde Londra’nın hemen ardından 2. sırayı aldı. Türkiye Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Türk girişimlerinin global alanda da rekabetçi olduğunu söylüyor. Ayrıca Türkiye’deki teknoloji şirketlerinin son üç yılda yaklaşık 3,5 milyar dolar yatırım çektiğini belirtiyor. Bunun önemli bir kısmının yurtdışından geldiğini belirtti.

KPMG’nin 2022 Türkiye Girişim Yatırımları İncelemesi’nin raporuna göre, geçen yıl Türkiye’de 277 girişim anlaşması yapıldı ve bu sayı 2021’deki 255 anlaşmadan artışa işaret ediyor. Bu anlaşmaların toplam değeri iki yıl içinde 1,4 milyar dolardan 1,84 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin girişim manzarası, deneyimli girişimcilerin Getir teslimat şirketi gibi küresel başarılara imza atmasına katkıda bulunduğu 2017’de yükselişe geçti. Bu durum, Türk girişimlerinin global başarısını öne çıkarıyor.

Yatırımcı tarafındaki gelişmeler ve yasal değişiklikler de ülkenin yeni zirvelere ulaşmasına yardımcı oldu. Yatırımcı tarafındaki gelişmeler, yasal değişikliklerle birleşince ülkeyi yeni zirvelere taşımada önemli bir rol oynadı.

Yatırım analitiği platformu Startups.watch’un kurucusu Serkan Ünsal’a göre COVID-19 salgını tüm sektörlerde dijital dönüşümü hızlandırdı ve Türk girişimcilere 2 milyar dolarlık yatırım yapılmasına yol açtı. Türk girişimlerinin global rekabet gücü ve aldığı yatırımlar, salgın döneminde de artmaya devam etti.

Ünsal’a göre Türkiye’de her yıl ortalama 600 girişim kuruluyor. “Unicorn’u olmayan ülkelere kıyasla iyi bir konumdayız” diye ekledi. Türkiye Yatırım Ofisi 2015’ten beri teknoloji girişimciliği üzerine çalışıyor. Bu alanda uluslararası yatırımcıların ilgisini çekmeye çalışıyor ve Türk startupların global başarılarını artırmayı hedefliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:18:30

KOSGEB Girişimlerini Seçiyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir