Türk girişimciler tarafından ABD’de kurulan Khenda, yapay zekâ destekli sürekli iyileştirme çözümleriyle dikkat çekerek Simya VC liderliğindeki yatırım turunda 750 bin dolar yatırım aldı. Bu yatırım, şirketin global ölçekte büyümesini hızlandırma, özellikle Kuzey Amerika pazarındaki satış ve pazarlama faaliyetlerini artırma ve böylece cirosunu genişletme hedeflerine ulaşmasını destekleyecek.
Türk girişimi Khenda, 750 bin dolar yatırım almayı başardı
Geleneksel yöntemlerle elde edilemeyen üretim verilerini yapay zekâ tabanlı görüntü işleme teknolojisiyle toplayan Khenda, mevcut güvenlik kameralarını kullanarak üretim süreçlerindeki darboğazları ve verimlilik problemlerini tespit etme imkânı sunuyor. Topladığı verileri raporlayan platform, mühendislerin üretim süreçlerini optimize etmelerine olanak tanıyor.
Simya VC’nin bu yatırım turunda, teknoloji odaklı girişimlere verdiği desteği sürdürüyor olması dikkat çekerken, DCP’nin katılımıyla Khenda’nın büyüme potansiyeli daha da güçleniyor. Simya VC Yönetici Ortağı Selma Bahçıvanoğlu, Khenda’nın inovatif yapay zekâ teknolojisinin sektörde verimlilik, zaman ve maliyet tasarrufu açısından bir dönüşüm sağladığını ifade ederek, girişimin küresel dijital dönüşümdeki rolüne olan inançlarını dile getirdi. Şirket, 2025 yılında da yenilikçi girişimlere yatırım yapma konusundaki kararlılığını sürdüreceğini belirtti.
Khenda Kurucu Ortakları Çağkan ve Aykan Ekici, yaptıkları açıklamalarda, şirketin Ar-Ge çalışmalarına ve pazardaki konumuna dair detaylar verdi. Çağkan Ekici, görsel dil modelleri üzerinde yapılan Ar-Ge faaliyetleri ve ürünlerine entegre edilen ileri yapay zekâ teknolojileri sayesinde, üretim süreçlerinin verimliliğini artıracak yeni adımlar atmayı hedeflediklerini ifade etti. Aykan Ekici ise Kuzey Amerika’da artan talebe dikkat çekerek, bölgedeki pazar paylarını genişletmek ve küçük ve orta ölçekli işletmeleri de müşteri ağına katmak için Vision-MES adını verdikleri yeni ürünleriyle çalışmalarını hızlandıracaklarını vurguladı. Khenda’nın bu hızlı büyüme süreci, hem teknoloji sektöründeki dönüşümü hem de global üretim endüstrisinde yenilikçi çözümlere olan ihtiyacı gözler önüne seriyor.