Techinside Google News
Techinside Google News

Tüm zamanların en başarılı 10 girişimi

Artık hiçbirine girişim demek mümkün değil, her biri bir Dünya devi haline geldi. Yine de tüm zamanların en başarılı girişimlerine bakalım
- Advertisement -

Artık hiçbirine girişim demek mümkün değil, her biri bir Dünya devi haline geldi. Ama yine de tüm zamanların en başarılı girişimlerini hatırlamakta fayda var.

Tüm zamanların en başarılı girişimleri hakkında ilham verici hikâyeler okumak, girişimcileri girişimlerini başlatmak için motive etmenin en iyi yollarından biri. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, en başarılı girişimler teknoloji sektöründen çıkıyor. Bunların en bilinen örnekleri Çin’den ByteDance, ABD’den SpaceX ve AirBnB. Peki Dünya’nın en başarılı 10 girişimini saymak istesek, hangi firmaların isimleri listemizde olurdu?

1. ByteDance

ByteDance girişim

2012’de Zhang Yiming ve Liang Rubo tarafından kurulan ByteDance girişimi sadece on yıl içinde rakiplerini geride bırakarak tüm zamanların en değerli girişimlerinden biri haline geldi. En bilinen ürünleri elbette TikTok, ancak Tech for Good’da başarılı ürünleri arasında yer alıyor. Şu anda firma değerinin 220 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

2. Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX)

Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) girişim

Üzerinde fazla konuşmaya gerek yok, zira çılgın CEO’su Elon Musk’ı herkes tanıyor, SpaceX’i de herkes biliyor. 2002’de kurulan şirketin değeri 137 milyar dolar.

3. Shein

Shein

2008 yılında Chris Xu tarafından kurulan Shein, uygun fiyatlı giysileriyle tanınan ve merkezi Çin’in Nanjing kentinde bulunan Çinli bir çevrimiçi moda perakendecisi. Girişim, dünyayı kasıp kavuran e-ticaret platformu sayesinde internetteki en güçlü girişim haline geldi. Güncel değerinin 64 milyar dolar civarında olduğu söyleniyor.

4. Stripe

Stripe

Stripe, 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin California eyaletinin San Francisco şehrinde kurulmuş bir fintech şirketi. Patrick ve John Collison tarafından kurulan Stripe, e-ticaret web siteleri ve mobil uygulamalar için ödeme işleme yazılımı ve uygulama programlama arayüzleri (API’ler) sunuyor. Değeri, 50 milyar dolar.

5. Klarna Bank AB

Klarna Bank AB

2005 yılında kurulan Klarna Bank AB, Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth ve Victor Jacobsson tarafından kurulan Stockholm merkezli bir fintech şirketi. Klarna Bank AB, dijital ödemeleri mümkün kılmak için çevrimiçi ödeme hizmetleri sunuyor ve şu anda 45 milyar dolarlık değeri ile Dünya’nın en değerli ikinci fintech girişimi.

6. Airbnb

Herkes tarafından bilinen bir başka isim de 2008 yılında Brian Chesky, Nathan Blecharczyk ve Joe Gebbia tarafından kurulan Airbnb. Dünya’nın her yerinde kısa dönem kiralama hizmeti veren Airbnb 88 milyar dolar değerinde.

7. Instagram

Meta Platforms şirketine ait olan Instagram’ı da bilmeyen yok. Instagram, Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından Ekim 2010’da piyasaya sürüldükten sonra iki ay içinde bir milyon, bir yıl içinde 10 milyon ve Haziran 2018’e kadar 1 milyar kayıtlı kullanıcıya ulaştı. Facebook Inc. Tarafından 1 milyar dolara satın alındı, şimdiki değeri ise 102 milyar dolar olarak gösteriliyor.

8. Mailchimp

Mailchimp pazarlama otomasyon platformu ve e-posta pazarlama uygulaması 2001 yılında Ben Chestnut, Mark Armstrong ve Dan Kurzius tarafından kuruldu. Firmanın güncel değeri 12 milyar dolar.

9. Uber Technologies Inc

2009 yılında Garrett Camp ve Travis Kalanick tarafından kurulan Uber, cep telefonlarında kullanılabilen popüler bir yolculuk paylaşım uygulaması. Uber ayrıca Uber Eats ve Postmates adında yemek teslimatı, paket teslimatı, kuryeler ve diğerlerinin yanı sıra yük taşımacılığı da sunuyor. Değeri yaklaşık 90 milyar dolar.  

10. Pinterest

Pinterest 2009 yılında Ben Silbermann, Paul Sciarra ve Evan Sharp tarafından kuruldu. Pinterest, New York borsasında listelenen halka açık bir şirket ve Russell 1000’in kurucu şirketlerinden biri. Değeri 29 milyar dolar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir