Onu Bankalararası Kart Merkezi CEO’su olarak tanıyoruz. Oysa Dr. Soner Canko’nun bugün bankalar arası değil, “bankalar üstü” bir görevi vardı. 30 Eylül’de başlatılan 180 günlük geri sayımın sona ermesiyle birlikte Soner Bey basın mensuplarının huzurunda cebinden herhangi bir banka logosu taşımayan kartı çıkardı ve kutlama pastasını bu kart ile ödedi. Neyi mi kutladık? Bir ipucu verelim: Pastanın üstünde TROY yazıyordu, yakında çok daha sıkça duyacağımız bir isim bu; “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi”.
Bugün fintech’i konuşurken kartların bir adım ötesini, mobil ödeme ya da akıllı cihazlarla ödeme gibi yöntemlerden bahsediyoruz. TROY ise tam aksi istikamette sayılabilecek, ödeme mantığının temelinde yer alan bir boşluğu -en azından Türkiye için- doldurmayı hedefliyor. Bizim bugüne kadar -popüler tabiriyle- “yerli ve milli” bir ödeme sistemimiz yoktu. Artık var.
Yerli ödeme yöntemi bu işin fıtratında var
Dünyayı sadece Mastercard ve Visa’dan ibaret sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İşin aslı, yine Canko’nun toplantıda paylaştığı bilgilere göre sadece gelişmiş ülkeler değil, gelişmekte olan coğrafyalar da kendi yerli ödeme yöntemlerini kurgulayarak hayata geçirmiş. Hindistan’dan İtalya’ya, Kanada’dan Güney Kore’ye kadar her refah seviyesinde ülke için yerel ödeme sistemleri olmazsa olmazlar arasına girmiş bile. Dr. Soner Canko ve ekibinin 2023 için koyduğu iddialı bir hedef var üstelik; tamamen nakitsiz ödemeler toplumu haline gelmek.
Mevcut duruma baktığımızda şu an bu hedefin bir hayal olmadığını görebiliyoruz. Geçtiğimiz yılın verilerine göre yıllık 5 milyar kartlı işlem, 375 milyar dolar işlem hacmi iştah açıcı bir ekosisteme zemin hazırlıyor. Türkiye genelinde 2,2 milyon kart kabul noktası (POS) ve 112 milyon banka kartı ile tamamen nakitsiz topluma dünyadaki çoğu ülkeden daha yakınız. 59 milyon kredi kartı bu yakınlığı sadece pekiştiriyor. Üstelik bu kartlarla yapılan işlemlerin yüzde 98,5’i yurtiçinde gerçekleşiyor. Kısacası yerli bir ödeme yönteminin geliştirilmesi için geç kalmak üzereymişiz…
Madem yerli, neden TROY?
Olay yerinden yaptığımız sosyal medya paylaşımlarında en çok şu yorumu gördük: “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi neden Türkçe bir isim taşımıyor?” Sahi, neden TROY?
BKM CEO’su Soner Bey’e kulak verdiğimizde, bunun aslında bir isim değil, bir kısaltma olduğunu öğreniyoruz: “TROY’un arkasında bankacılıktaki bilgi birikimi, deneyimi ve teknolojisi ile Türkiye var. Bu yüzden adımız “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi”nden geliyor. Türkiye’nin “TR”si, ödemenin “O”su ve “Yöntemi”nin “Y”sinden oluşan kısaltmayla ona “TROY” adını verdik.”
Türkiye genelinde 29 bankayla çalışan tüm POS, ATM ve e-ticaret siteleri 1 Nisan 2016 itibariyle TROY logolu kartlar ile işlem yapmaya hazır hale geldi. TROY logolu kartları görmemiz için ise bankaların kendi takvimlerini beklememiz gerekiyor. Etkinlikte en fazla üzerinde durulan konulardan biri verimlilik ve maliyet tasarrufuydu. Hal böyle olunca kullanımda olan kartları bir anda TROY ile değiştirmek pek tasarruflu bir çözüm gibi görünmüyor. Diğer bir deyişle, TROY logolu kartınıza muhtemelen şu anki kartınızın kullanım süresi dolup, yenisiyle değiştirmeniz gerektiğinde kavuşacaksınız.
TROY’un arkasında Türkiye var !
Dr. Soner Canko toplantıda, “TROY’un arkasında Türkiye var. Türkiye’nin bilgi birikimi, deneyimi ve teknolojisi var. Finansal teknolojilerde ve güvenlikte dünya standartlarını yakalamış bir ülke olarak bu çok önemli bir güvence. Dolayısıyla hepimiz için kutlamaya değer bir yenilik. Bunun sebeplerini daha iyi anlayabilmek için geleceğe odaklanmamız lazım” dedi. Canko sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyadaki örnekler bize yerel kartlı sistemlerle ilgili çok önemi ipuçları veriyor. Tüm dünyada kartlı ödemelerin ekonomilerin büyümesine yardımcı olduğunu görüyoruz. Kayıtdışı ekonomiyi önlüyor, enflasyonu düşürüyor, istihdam yaratıyor ve nakit para yükünden kurtarıyor”.
TROY Türkiye ile buluşmaya hazır !
BKM olarak tüm bu fırsatları gördüklerini ve sektör olarak çok çalıştıklarını belirten Dr. Soner Canko, “Türkiye’nin ilk ve tek ulusal ödeme yöntemini geliştirebilmek için uzun çalışmalar yaptıkStandartları belirledik, operasyonel kuralları hazırladık. Kart çıkaran ve bunları kabul eden üyelerle çalıştık. Kart üreticilerinin, terminal sağlayıcılarının hazır hale gelmesini sağladık. Yasal otoritelerden onaylarımızı aldık ve tüm çalışmalarımızı tamamladık. 1 Nisan 2016 itibariyle Türkiye’deki tüm POS, ATM ve e-ticaret siteleri, TROY logolu kartlarla işlem yapmaya hazır hale geldi” dedi.
TROY hakkında detaylı bilgiyi web sitesinden edinebilirsiniz.