Toyota, hidrojenle çalışan aktarma organları konusundaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Japon otomotiv devi, üçüncü nesil hidrojen yakıt hücresi sistemini tanıtarak bu teknolojide önemli bir ilerleme kaydettiğini duyurdu. Yeni nesil sistemin önceki versiyona kıyasla daha küçük boyutlara sahip olduğu, daha hafif ve daha dayanıklı olduğu belirtilirken, verimlilik açısından da önemli gelişmeler sunduğu ifade ediliyor. Şirketin verdiği bilgilere göre, üçüncü nesil hidrojen yakıt hücresi, selefine kıyasla iki kat daha dayanıklı olup, dizel motorlarla benzer bir ömre sahip. Ayrıca, bu yeni sistemle donatılmış araçların menzili önceki modele kıyasla %20 oranında artırılmış durumda. Toyota, hücre tasarımı ve üretim süreçlerinde yapılan yenilikler sayesinde bu yeni yakıt hücresi sisteminin üretim maliyetlerinin de önemli ölçüde düşürüldüğünü vurguluyor.
Toyota, yeni nesil hidrojen yakıt hücresi sistemini görücüye çıkardı
Hidrojen yakıt hücreli araçların satış rakamlarına bakıldığında, Toyota’nın geçtiğimiz yıl dünya genelinde yalnızca 1.778 adet hidrojen yakıt hücreli elektrikli araç satabildiği görülüyor. Üstelik bu rakam, bir önceki yıla kıyasla %55,8 oranında bir düşüşe işaret ediyor. Ancak bu olumsuz tabloya rağmen Toyota, hidrojen teknolojisine yatırım yapmaya devam ediyor.
![](https://www.techinside.com/wp-content/uploads/2025/02/toyota-hidrojen-1-768x432.jpg)
Şirketin yalnızca binek otomobillerle sınırlı kalmadığı ve hidrojen yakıt hücresi sistemlerini ticari araçlarda da geniş çapta uyguladığı biliniyor. Toyota’nın bu sistemleri şimdiye kadar sabit jeneratörlerden trenlere ve otobüslere kadar toplamda 2.700’den fazla araca entegre ettiği ifade ediliyor. Hidrojen yakıt hücreleri, içten yanmalı motorların veya bataryalı elektrikli sistemlerin verimli olmadığı alanlarda alternatif bir çözüm sunmaya devam ediyor.
Toyota, en yeni nesil hidrojen yakıt hücresi sisteminin önümüzdeki hafta Tokyo’da düzenlenecek Uluslararası Hidrojen ve Yakıt Hücresi Fuarı’nda sergileneceğini duyurdu. Şirket, bu teknolojinin ilk ticari uygulamalarına 2026 yılında başlanmasını planlıyor. Hidrojen yakıt hücreli sistemlerin düşük satış rakamlarına rağmen Toyota, özellikle ağır vasıtalar ve endüstriyel uygulamalar için hidrojen teknolojisinin büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyor. Bu yeni sistemin daha dayanıklı, verimli ve uygun maliyetli hale gelmesi, hidrojenli araçların gelecekte daha geniş bir kullanım alanına yayılmasına katkı sağlayabilir.