Tour de France dijital ikiz teknolojisi ile seyiricilerin karşısına çıkıyor. Üretken yapay zeka ve IoT altyapı olarak kullanılıyor.
Tour de France’da NTT’nin canlı dijital ikizi, hayranlara yarış boyunca neler olup bittiğine dair gerçek zamanlı bir görünüm sağlamak için üretken yapay zeka ve IoT teknolojilerini kullanıyor.
NTT, dokuz yıldır yarış operasyonlarını dijital olarak dönüştürürken yenilikçi deneyimler sunan yarışın teknoloji ortağı oldu. Bu yıl, Tour de France ve Tour de France Femmes avec Zwift’te gerçek zamanlı analitik için bu teknolojilerin birleşik değerine daha da fazla odaklanılıyor.
NTT’de program yönetimi, yeni girişimler ve inovasyon direktörü Joan Kuhrmann: “Yarış boyunca birden fazla uç noktadan toplanan verileri, TdF’nin gerçek zamanlı bir modelini sunmak için içgörülere dönüştürdük ve hayranların neler olup bittiğine dair gerçek zamanlı bir görüş elde etmelerini sağladık” dedi. Kurhmann, dünyanın en büyük bağlantılı stadyumunu etkinleştirmenin basit bir iş olmadığını söyledi.
Yapay zeka ve IoT temel alınıyor
Uç bilgi işlem, Nesnelerin İnterneti, bulut, makine öğrenimi ve yapay zeka yeteneklerini kullanan dijital ikiz, yarış organizatörü Amaury Spor Organizasyonu (ASO) sağlamak için 2.112 milden fazla yarış mesafesini (çoğunlukla Fransa kırsalında), insanları, operasyonları ve varlıkları bir araya getiriyor. Olayı herhangi bir etki olmadan planlayabilmeleri, yönetebilmeleri ve uygulayabilmeleri için tüm yarışın büyük bir resmine sahip.
Bisikletler veri toplama noktaları olarak kullanılıyor. Küçük sensörler, her sürücünün bisikletinin selesinin altına monte edilmiştir ve radyo ağları üzerinden yarış motosikletlerine ve uçaklara sürekli bir enlem, boylam ve hız verileri akışı iletiyor. Veriler daha sonra bir mikrodalga sinyali aracılığıyla, kamyon tabanlı bir uç bilgi işlem cihazının gerçek zamanlı analiz platformunun kapsayıcılı bir sürümünü çalıştırdığı yarışın sonuna gönderiliyor.
Kurhmann: “Bütün bunlar milisaniyeler içinde gerçekleşerek sürücüleri, araçları ve varlıkları yakalayabilmemizi ve yarış organizatörleri ile ekip üyelerine gerçek zamanlı yarış içgörüleri sunabilmemizi sağlıyor” dedi. Tour de France’ın dijitalleştirilmesi, gerçek zamanlı güncellemeler sağlamak için bisikletçi verilerini toplayarak 2015 yılında başladı. NTT’nin esasen olayın dijital ikizi olduğunu söyledikleri şeyi 2021’e kadar yaratmadı. Kurhmann, “NTT’nin bağlantılı stadyumu 2015’te piyasaya çıktı ve veri toplamayı nasıl geliştireceğimiz ve bunu yalnızca TdF personeline değil, dünya çapındaki taraftarlara nasıl sunabileceğimiz konusunda çok şey öğrendik” dedi.
2021’de NTT ilk olarak etkinliğin dijital bir ikizini başlatarak, yarışın sürekliliğini ve dayanıklılığını sağlamak için personele gerçek zamanlı görünürlük ve operasyonları kolaylaştırdı. 2022’de teknoloji, son derece karmaşık ve sürekli değişen bir ortamda daha hızlı, daha bilinçli kararlar alınmasını sağlayan daha akıllı olay operasyonları sağlamak için gelişmiş bağlanabilirliğe sahip oldu.