Toshiba, Japonya’nın en büyük markalarından birinin batmasına ve satın alma ve belirsiz bir geleceğe yol açan on yıllık çalkantı ve skandalın ardından, Tokyo borsasında 74 yıl geçirdikten sonra listeden çıkarıldı. 14 milyar dolarlık satın alma, pil, çip, nükleer ve savunma ekipmanı üreticisini felç eden denizaşırı aktivist yatırımcılarla uzun süren mücadelelerin ardından Toshiba’yı yerli ellere bıraktı. Şirket yaptığı açıklamada Toshiba’nın “şimdi yeni bir hissedarla yeni bir geleceğe doğru büyük bir adım atacağını” belirterek, paydaşlarının sürekli anlayışını ve desteğini takdir edeceğini de sözlerine ekledi.
Toshiba Tokyo borsasında yer almıyor
Toshiba hisseleri Salı günü son işlem gününü önceki güne göre yüzde 0,1 düşüşle 4.590 yen ile tamamladı. Toshiba’nın yeni sahipleri altında nihai olarak nasıl bir şekil alacağı belli olmasa da, satın almanın ardından görevine devam edecek olan İcra Kurulu Başkanı Taro Shimada’nın yüksek marjlı dijital hizmetlere odaklanması bekleniyor. JIP’in Shimada’ya verdiği destek, devlet destekli bir fonla ekip kurma yönündeki daha önceki planını raydan çıkarmıştı. Sektördeki bazı kişiler Toshiba’yı bölmenin daha iyi bir seçenek olabileceğini söylüyor.
Macquarie Capital Securities’in Japonya araştırma başkanı Damian Thong: “Toshiba’nın yaşadığı zorluklar, sonuçta kötü stratejik kararlar ve kötü şansın birleşiminden kaynaklandı” dedi.
Japonya’nın Toshiba’sı için 15 milyar dolarlık mücadele patlamadan sızlanmaya dönüştü. Toshiba Corp’un açık artırmasının küresel özel sermaye şirketleri arasında en yüksek dolar teklifleri için bir yarış başlatması bekleniyordu. Bunun yerine, aylarca süren bir belirsizlik ve şirketin Japonya’daki iş ortaklarından tek başına, küçültülmüş bir teklif geldi. Yurt içi satın alma firması Japan Industrial Partners (JIP) tarafından yürütülen ve Toshiba’nın yönetim kurulu tarafından geçen hafta kabul edilen 15 milyar dolarlık teklif, sonunda aktivist hissedarlarla yönetim değişikliklerine ve strateji geri dönüşlerine yol açan yıllar süren yorucu savaşlara son verebilir.
Anlaşmanın, 2015’teki muhasebe skandalı ve iki yıl sonra ABD birimi Westinghouse’un iflasından sonra hiçbir zaman tam anlamıyla toparlanamayan 147 yıllık holdingi yeniden canlandırıp canlandıramayacağı ise daha az kesin. Konuya aşina olan kişiler, büyük aktivist hissedarların ayrılmalarının beklendiğini söyledi. En büyük hissedar Effissimo Capital Management da dahil olmak üzere bazıları, 2017’deki kurtarma paketinde hisselerini ucuza satın alarak büyük karlar elde edebilirdi.