Tor ağı güvenli olduğu algısıyla önemli bir kullanıca kitlesine ulaştı. Peki bu ağı kullanmak güvenli ve özel bir erişim sağlıyor mu?
Tor (The Onion Routing projesinin kısaltması), şu anda Linux, macOS ve Windows için kullanılabilen milyonlarca kullanıcısı olan bir internet tarayıcısı. Tor’a akıllı telefon üzerinden de erişebiliyorsunuz.
Tor, The Tor Project tarafından geliştirildi ve 2002’de piyasaya sürüldü. 2006’da Tor Project resmen kar amacı gütmeyen bir kuruluş oldu.vYalnızca ABD’de, günde ortalama yarım milyondan fazla kişi Tor’u kullanıyor. En yaygın olarak Almanya’da kullanılıyor. Ancak Hindistan, Rusya, Fransa, Finlandiya ve Birleşik Krallık’ta da yaygınlığı bulunuyor. Tor Projesi’nin kendisi kar amacı gütmediği için Tor tarayıcısı, kullanıcı bağışlarına ve küresel bir gönüllüler ağına dayanıyor. Tor’un gönüllüleri, bir geçiş çalıştırarak kullanıcılara göz atma güvenliği sağlıyor.
Tor’un Güvenlik Özellikleri
Peki Tor, güvenli ve güvenilir bir tarayıcı olarak bilinir, ancak bunu mümkün kılmak için hangi özelliklere sahip?
Tor yönlendirme: bu özellik Tor’a özel olup, Tor’a özgüdür ve 90’ların ortasında oluşturuldu. Tor tarayıcı içinde, Tor yönlendirme, gönüllüler tarafından çalıştırılan binlerce röle tarafından kolaylaştırılıyor. Ancak bu gönüllülerin hiçbiri trafiğin nereden gelip nereye gittiğini bilmiyor. Bunun nedeni, her gönüllünün yalnızca bir mesajın hedefine giden yolculuğunun bir parçasını oluşturması.
Ayarlanabilir güvenlik düzeyleri
Tor kullanıyorsanız, herhangi bir anda ihtiyaç duyduğunuz gizlilik ve güvenlik düzeyini ayarlayabilirsiniz. Tor üç farklı sürüm sunar: Standart, Daha Güvenli ve En Güvenli. Standart, Tor yönlendirme ve şifreleme kullanıyor ancak diğer tüm web özellikleri etkin.
Sırada, güvenlik amacıyla birkaç özelliği kesen Daha Güvenli var. Daha Güvenli modu etkinleştirdiğinizde, Tor şunları devre dışı bırakıyor.
- HTTPS olmayan sitelerde JavaScript.
- Belirli yazı tipleri ve semboller.
- Videolarda, seste ve WebGL’de otomatik oynatma.
NoScript
NoScript, kullanıcıları desteklenmeyen veya potansiyel olarak kötü amaçlı web komut dizilerinden koruyan şık bir eklenti özelliğidir. Desteklenmeyen bir komut dosyası belirlendiğinde, NoScript komut dosyasını engeller ve görüntülenecek alternatif bir komut dosyası tanımlıyor.
Özetle Tor Projesi’nin, kullanıcıları güvende tutmak için birlikte çalışan çeşitli özelliklerle güvenlik ve gizliliğe öncelik vermeye odaklandığı açık. Ancak bu tarayıcıyla birlikte gelen ve dikkate alınması gereken bazı dezavantajlar var ve deneyebileceğiniz uygulanabilir alternatifler de var.