Tohumdan ilham alan tek kanatlı drone, çevikliği artırmak için kanat açıklığını kısaltıyor. Çok rotorlu dronlar tüm ihtişamı kazanabilir, ancak tamamen dönen “monokopterler” aslında enerji açısından çok daha verimli. Yenisi ise dar alanlardan geçebilmesi veya uçuş sırasında kanat açıklığını azaltarak şahin gibi düşebilmesiyle daha da öne çıkıyor.
Tohumdan ilham alan drone tasarımı
Sabit kanatlı drone’ların, çok rotorlu muadillerine göre daha az pil gücü kullandığı bilinen bir gerçektir. Bunun temel nedeni, birincinin kanatlarının, ikincinin daha küçük rotorlarına göre çok daha geniş bir kaldırma yüzeyi sağlamasıdır. Multirotorların hala büyük bir avantajı var; dikey olarak kalkış ve iniş yapabilmeleri ve oldukları yerde asılı kalabilmeleri. Bazı bilim insanları, tüm vücutlarını yatay olarak döndürerek uçan VTOL (dikey kalkış ve iniş) drone’lar yaratarak her iki tasarımın en iyi özelliklerini birleştirmeye karar verdi.
Bu deneysel uçakların tümü , ağaçtan bırakıldığında zarafetle yere doğru dönen akçaağaç ağacının tek kanatlı “samara” tipi tohumundan ilham aldı. Bu bizi Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi’nden Hitesh Bhardwaj, Xinyu Cai, Luke Soe Thura Win ve Shaohui Foong tarafından oluşturulan FROW (Katlanabilir Döner Origami Kanat) drone’una getiriyor.
FROW-A tüm vücudunu döndürerek uçsa da aslında elektronik donanımlı bir göbekle ortada birleştirilen, samaradan ilham alan iki kanadı var. Her kanat, ince bir polimer membranla kaplanmış balsa ahşap panellerden ve kanat boyunca uzanan teleskopik karbon fiber çubuktan oluşuyor. Her kanadın sonunda bir motor/pervane bulunuyor.
Normal uçuş modundayken, maksimum kaldırma kuvveti için her iki kanat da tamamen açık bırakılır. Sıkışık alanlarda uçarken kanat açıklığının azaltılması gerekiyorsa, göbekte bulunan iki servo, her kanadın çubuğuna bağlı kabloları sarıyor. Bu, her bir çubuğun içe doğru çekilmesine ve kanadın geri kalanını da beraberinde almasına neden olur. Kanadın balsa/membran kısmı içeri çekilirken akordeon tarzında katlanır ve sonuçta FROW-A’nın toplam kanat açıklığında yüzde 39’luk bir azalma sağlanır. Kanatları yeniden uzatma zamanı geldiğinde, servolar kabloları serbest bırakarak merkezkaç kuvvetinin kanatları geri çekmesini sağlıyor.