Titan denizaltısının patlaması, dolandırıcıların yapay zeka tarafından oluşturulan sahte görüntüleri dağıtmak için kullandığı bir araç haline geldi.
22 Haziran’da ABD Sahil Güvenlik, dört gün önce Titanik‘e yapılan bir seferde kaybolan Titan enkazının keşfedildiğini duyurdu. Denizaltıdaki beş yolcunun da öldüğü açıklandı.
Enkaza ait resmi bir fotoğraf yok ancak yapay zekanın ürettiği sahte görüntüler internette dolaşmaya başladı. Aynı gün, birkaç Twitter ve Facebook hesabı, Titan enkazını okyanus tabanında gösterdiğini iddia eden fotoğraflar paylaştı.
Görüntülerin Titan’la alakası yok
Ama yakından bakarsanız görüntüler birbirinden çok farklı. Örneğin enkaz, bir su altı aracından çok tahrip olmuş bir roket motoruna benziyor. Ayrıca görüntüler, yaklaşık 3.800 metre derinlikte olmalarına rağmen yüksek tanımlı ve mükemmel şekilde aydınlatılmış.
Diğer tutarsızlıklar arasında, görüntülerin birçoğunun üstte deniz yüzeyinin yanı sıra enkaz üzerinde büyüyen mercanları göstermesi yer alıyor.
Bariz kusurlara rağmen, görüntüler Twitter kullanıcıları tarafından 480.000’e kadar görüntülendi. Sahte görüntülerin kaynağı bilinmiyor. Bazılarının, Midjourney AI oluşturucusunu zaten kullanmış olan Prince of Deepfakes parodi hesabı tarafından oluşturulmuş olması muhtemel.
Titan’a ne olmuştu?
Kayıp Titan denizaltısındaki beş yolcunun, uzaktan kumandalı bir aracın denizaltının kuyruk konisini Titanik’in pruvasından yaklaşık 1.600 fit uzakta keşfetmesinin ardından öldüğü varsayılıyor.
Yetkililer, arama ve kurtarma çabalarının dördüncü günlerine girmesiyle Perşembe günü öğlenden hemen önce okyanus tabanındaki enkaz alanının bulunduğunu duyurdu.