Kısa süreli video oluşturma, paylaşma ve canlı yayın konsepti ile adını tüm dünyaya duyuran bu uygulamanın aslında ilginç bir kuruluş hikayesi var. Sosyal medyada fırtınalar estiren bu platform 2016 yılında ByteDance şirketi tarafından piyasaya çıktı. ByteDance şirketinin kurucusu ise Çinli internet girişimcisi Zhang Yiming‘tir. Girişimci aynı zamanda bu şirkette CEO‘luk görevini de yerine getiriyor.
TikTok, Çin merkezli teknoloji şirketi ByteDance’e aittir. ByteDance, Pekin, Çin merkezlidir, ancak şirketin dünya çapında ofisleri bulunuyor. TikTok, dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri haline geldi. Platform 2016 yılında piyasaya sürüldü ve halihazırda aylık bir milyardan fazla kullanıcıya sahiptir. Kısa süreli videolara dayalı yenilikçi platformu ve kullanıcıları görmek istediklerini besleyen bir algoritma ile dünyayı kasıp kavurdu. Popülerliğe yükselişinin başlangıcından bu yana, TikTok gibi Instagram Reels ve YouTube Shorts gibi şeyler, doğrudan TikTok’un başarılı modelinden sonra tasarlandı.
Peki, TikTok’un sahibi kim?
TikTok, Çin merkezli teknoloji şirketi ByteDance’e aittir. ByteDance, Pekin, Çin merkezlidir, ancak şirketin dünya çapında ofisleri bulunuyor. ByteDance, 2012 yılında yazılım mühendisi Zhang Yiming tarafından kuruldu . Şirket, okuyucularına derlenmiş içerik sunmak için büyük veri algoritmalarını kullanan birkaç uygulama başlattı. Şirket daha sonra Flipagram ve Musical.ly’yi satın aldı ve TikTok’u oluşturmak için ikisini birleştirdi. Yiming, kurucu ortak Liang Rubo’nun şirketin başına geçtiği 2021 yılına kadar ByteDance’ın CEO’su olarak görev başladı.
Kısa sürede devasa bir büyüme yakalayan TikTok, aslında ByteDance şirketinin yaptığı bir dizi doğru hamlenin başarılı bir sonucu. Bir döneme damga vuran Vine uygulamasının 2017 yılında kapanma kararı almasının ardından kullanıcılar tarafında kısa süreli video konseptine karşı bir şüphe ve boşluk oluşmuştu. O dönem Vine’a en yakın platformlardan biri olarak gösterilen adını yavaş yavaş duymaya başladığımız TikTok, bu boşluğu dolduracak bir uygulama olarak karşımıza çıkıyordu.
TikTok aslında 2016 yılının Eylül ayında ByteDance tarafından Çin’de Douyin adı altında piyasaya çıktı. Şirket daha sonra uygulamanın adını uluslararası pazara uygun olması amacıyla 2017 yılının sonlarına doğru TikTok olarak değiştirdi. Bu da meşhur TikTok uygulaması için büyük bir başlangıç oldu.
TikTok, ilk başlarda geniş kitlelere hitap edemiyordu. Bunun nedeni ise 2014 yılında piyasaya sürülen Musical.ly uygulamasıydı. Bu platform o dönem ciddi başarılara imza atarak TikTok gibi uygulamaların doğmasına neden olmuştu. Bu nedenle Musical.ly, TikTok’un atası olarak kabul ediliyor. İşte tam da bu noktada TikTok’un sahibi ByteDance can alıcı bir hamle yaparak Musical.ly uygulamasını 800 milyon dolar karşılığında satın aldı.
Çin hükümetinin TikTok’a erişimi var mı?
TikTok, bu verileri Çin yasalarından izole etmek amacıyla Çinli olmayan kullanıcılar için verileri Çin dışında sakladığını sürekli olarak belirtiyor. Bununla birlikte, Çin hükümetinin kendi yetki alanındaki şirketler üzerindeki geniş yetkisi göz önüne alındığında bazı endişeler devam ediyor.