Site icon TechInside

TikTok, ABD hükümetine dava açtı!

Salı günü açılan davada, tasarının ABD Anayasasını ihlal ettiği ileri sürülüyor. TikTok, yasanın ABD Anayasası’nın “hem ifade özgürlüğü hem de bireysel özgürlük” taahhüdünü ihlal ettiğini savunuyor.

Dava, Başkan Biden’ın Ukrayna ve İsrail’e yardımı da içeren tasarıyı imzalamasından iki hafta sonra geldi. Tasarı, ByteDance’e uygulamayı satması veya yasakla karşı karşıya kalması için 19 Ocak’a kadar süre tanıyarak TikTok yasağı olasılığını her zamankinden daha gerçeğe yaklaştırıyor.

TikTok, ABD hükümetinin, uygulamanın ulusal güvenlik açısından risk oluşturduğu yönündeki iddialarını destekleyecek kanıt sunmadığını savunuyor.

Dava dilekçesinde, “Yasanın yürürlüğe girmesinden önceki aceleci, kapalı kapılar ardındaki yasama süreci sırasında kongre komitelerinin ve bireysel Kongre Üyelerinin açıklamaları; Birinci Değişiklik’in gerektirdiği gibi ‘kanıt’ değil, en fazla spekülasyon olduğunu doğruluyor.” deniyor.

TikTok, kendisine verilen 270 günlük süre içerisinde platformu satmanın mümkün olmadığını öne sürerek yasanın uygulamayı etkili bir şekilde yasaklamaya çalıştığını söylemeye devam ediyor.

Dava dilekçesinde, “Dilekçe sahipleri bunu ABD hükümetine defalarca açıkladılar ve Yasa’nın sponsorları, elden çıkarmanın mümkün olmadığının farkındaydı.” deniyor. “Hiç şüphe yok: Yasa, TikTok’u 19 Ocak 2025’e kadar kapatmaya zorlayacak ve platformu başka bir yerde kopyalanamayacak şekillerde iletişim kurmak için kullanan 170 milyon Amerikalıyı susturacak.”

ByteDance uygulamayı satmak istese bile Çin hükümeti, uygulamanın algoritmalarının transferini onaylaması gerekeceği için muhtemelen satışı engelleyecektir. TikTok, “milyonlarca satırlık yazılım kodunun” yeni bir sahibe taşınması gerekeceğinden satışın teknolojik olarak imkansız olacağını belirtiyor. 

Dava, ABD hükümetinin uygulamanın Çin ile olan bağlarının ulusal güvenlik riski oluşturduğu ve Amerikalıların hassas bilgilerini Çin hükümetine ifşa ettiği yönündeki dört yıldır süren iddialarının ardından geldi. TikTok bu iddiaları yalanladı ve ABD’li kullanıcıların verilerini korumak için 2 milyar dolar harcadığını söyledi.

Milletvekilleri ayrıca TikTok’un ‘Sizin İçin’ akışında kullanıcılara ne göstereceğine karar vererek kamuoyunu etkileme potansiyeline sahip olduğunu savundu.

ABD hükümeti, Trump yönetimi altında sosyal medya uygulamasını yasaklamaya çalışırken TikTok, ABD operasyonlarını bir Amerikan şirketine satmayı düşündü. Potansiyel adaylar arasında Oracle, Microsoft ve Walmart vardı ancak bu anlaşmaların hiçbiri meyve vermedi.

Bu sefer raporlar, ByteDance’ın TikTok’u  satmak yerine kapatmayı tercih edeceğini gösterdi.

Exit mobile version